Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  18 godina Svetskog dana slobode štampe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 04. 2011.

18 godina Svetskog dana slobode štampe

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije će 3. maja ove godine po deseti put akcijom "5 minuta gromoglasne tišine" u 11 sati i 55 minuta obeležiti Svetski dan slobode medija. Tom prilikom biće pročitan Proglas i uručena nagrada "Zora" za slobodu medija. Ova nagrada je ustanovljena 2005. godine, a do sada je dodeljena redakciji nedeljnika "Napred" iz Valjeva (2005), Slavku Ćuruviji (posthumno, 2008) i novinarki Radio Pančeva Slavici Jovanović (2010).


Svetski dan slobode štampe se obeležava 3. maja i promoviše podizanje svesti o značaju slobode i nezavisnosti medija širom sveta. Toga dana UNESKO tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizovane agencije UN kako bi procenili stanje u medijima širom sveta.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode štampe donela je Generalna skupština UN 1993. godine nakon Preporuke sa 26. zasedanja Generalne skupštine UNESKA 1991. godine.

Ove godine se obeležava i dvadesetogodišnjica Vindhoške deklaracije, usvojene na 26. zasedanju Generalne konferencije UNESKA (29. april - 3. maj 1991) u gradu Vindhok u Namibiji, a koju je sastavila grupa afričkih novinara i izdavača u skladu sa Članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Deklaracija proklamuje principe slobode štampe, pod kojom se podrazumeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.


Na ovaj datum odaje se priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESKO takođe dodeljuje i nagradu za slobodu štampe "Giljermo Kano" nazvanu u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije lista "El Espektador" u Bogoti, 17. decembra 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima. Nagrada koju je ustanovio UNESKO 1997, ove godine će pripasti iranskom novinaru Ahmedu Zeidabadiju koji služi šestogodišnju kaznu zatvora nakon što je osuđen sa još 40 iranskih novinara na osnovu optužbe da je 2009. godine kovao zaveru za zbacivanje Vlade putem "meke revolucije".

Zeidabadi je bivši urednik iranskog lista "Azad", dopisnik BiBiSi-ja i član Udruženja iranskih novinara.

Obrazlažući ovogodišnju odluku da Zeibadiju dodeli nagradu, generalna direktorka UNESKA Irina Bokova je pozvala vlasti Irana da oslobode Zeidabadija, naglašavajući da se tokom svoje karijere "neprestano i hrabro zalagao za slobodu štampe i slobodu izražavanja - jedno od osnovnih ljudskih prava koje podupire sve ostale građanske slobode".

Ovogodišnja proslava Svetskog dana slobode štampe će se održati u više od 100 zemalja pod sloganom: "Nove granice, nove prepreke".



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi