Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Priznanje UNS-u za promociju Ivanova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 01. 2011.

Priznanje UNS-u za promociju Ivanova

Predsednik Saveta mesne zajednice Ivanovo i glavni i odgovorni urednik lista "Ivanovački dobošar", Josif Vasilčin uručio je danas generalnom sekretaru UNS-a Ninu Brajoviću Povelju za doprinos razvoju i promociji ovog multinacionalnog i multikulturnog mesta.


Pišući o listu "Ivanovački dobošar" na svom sajtu, UNS je uveliko doprineo promociji ovog multikulturnog, multijezičkog periodičnog izdanja, a samim tim i ovog najmultikulturalnijeg i najmultinacionalnijeg mesta u Srbiji.

- Preko UNS-a je za "Ivanovački dobošar", a samim tim i za Ivanovo saznao profesor slavistike na Univerzitetu u Hirošimi, gospodin Matoki Namači koji se odmah zainteresovao za proučavanje multikulturalnosti na ovom prostoru, a naročito za Palčene i palčenski jezik za koje nije ni znao da postoje, kaže Josif Vasilčin.

- Sa svojim saradnicima profesor Namači posetio je Ivanovo i Palčene o kojima je zatim napisao esej koji je promovisao u Londonu. Ova činjenica skrenula je pažnju i domaćih medija na Ivanovo i "Dobošara" pa smo imali gostovanja u Beogradskoj hronici i Žikinoj šarenici, a Blic i Novosti su nas takođe posetili, rekao je glavni i odgovorni urednik Dobošara.

"Ivanovački dobošar" je besplatan list koji se bavi Ivanovom i njegovim "malim", seoskim temama, ali i kulturom nacionalnih manjina kojih u Ivanovu ima oko desetak.

"Dobošar" izlazi već 4 godine u 350 primeraka na 50-60 strana, na veoma kvalitetnom kolor papiru. Do sada je štampano 20 brojeva. Sva sredstva obezbeđuju se od Mesne zajednice Ivanovo, od donacija i konkursa.

Tekstovi u ovom, u Srbiji jedinstvenom, multijezičnom listu pisani su na 10 jezika - srpskom, mađarskom, bugarskom, makedonskom, hrvatskom, slovačkom, rumunskom, romskom, a ono što je posebno zanimljivo je da je dobošar oživeo i dva izumirujuća jezika - cincarski i banatski bugarski- palčenski. U poslednjem broju "Dobošara" jedan tekst je pisan i na bunjevačkom jeziku iako u Ivanovu nema pripadnika ove nacionalne manjine.

Josif Vasilčin je rekao da se "Dobošar", iako je lokalni list, čita na svim kontinentima, jer ga gastarbajteri poput suvenira nose iz Ivanova i distribuiraju ga svojim sunarodnicima.

Ivanovački dobošar bi prema njegovim rečima uskoro trebao da dobije i svoju veb prezentaciju.

- Novinar "Dobošara" Robert Nigrenji pohađa UNS-ovu školu veb novinarstva i nakon završetka planira da pokrene veb sajt "Dobošara". Time će odmah imati priliku da u praksi upotrebi znanje stečeno u UNS-ovoj školi veba, rekao je Vasilčin.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi