Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Toma Đorđević, neobičan profesor i najveći boem FPN-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 02. 2017.

Autor: J.Pešić Izvor: UNS

Toma Đorđević, neobičan profesor i najveći boem FPN-a

Kolege i prijatelji oprostili su se juče na komemoraciji na Fakultetu političkih nauka od profesora Tome Đorđevića, prvog komunikologa, osnivača novinarskog smera i višedecenijskog profesora ovog fakulteta.

O Tomi Đorđeviću govorili su profesori Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić, Miroljub Radojković i Snježana Milivojević.

„Profesor Đorđević rođen je 1927. godine. Završio je Pravni fakultet, a magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka. Na fakultetu je bio profesor od 1961.godine pa sve do penzije. Bio je šef katedre za novinarstvo, ali isto tako aktivan u društvenom životu. Ostaće upamćen po naučnom radu. Knjige iz kojih smo svi učili su ‘Političko javno mnjenje’ i ‘Teorija informacija’ za koje danas, posle toliko decenija, mogu da kažem da spadaju u red udžbenika koji su pisani vizionarski“, rekao je o Đorđeviću profesor Kljajić.

On je naglasio da Đorđević spada u red profesora osnivača Fakulteta političkih nauka, koji će na ovom fakultetu zauvek biti zapamćen.

Miroljub Radojković prisetio se upoznavanja sa preminulim profesorom.

„Naše upoznavanje je bilo neobično. Kada sam služio vojsku 1972. godine dobio sam telegram i poziv od Tome Đorđevića da budem asistent. Pošto sam do tada radio na televiziji, nisam sa oduševljenjem primio taj poziv jer sam želeo da ostanem novinar. Kada sam po nagovoru profesora magistrirao i diplomirao, nisam se više vraćao novinarskoj profesiji“, rekao je Radojković i dodao je Đorđević bio neobičan profesor i najveći boem na FPN-u.

Radojković je istakao da  Đorđević nije mogao da živi jednostavnim životom nakon penzionisanja.

„U penziji je odlučio da se bavi pisanjem i vajanjem. Skulpture koje je pravio ostale su u njegovom stanu. Iako sam ga nagovarao da ih ostavi na fakultetu, njegov san bio je da napravi sopstvenu izložbu. Ostavio je za sobom suprugu Ljubicu i sina Stefana, koji nisu u mogućnosti da budu ovde danas“, rekao je Radojković.

Profesorka Milivojević je rekla da je Đorđević bio osnivač discipline komunikologije sa vrlo prepoznatljivom i uspešnom profesorkom karijerom.

„Pored vrlo uspešne karijere, stoji i činjenica da je bio višestruko talentovan. Bio je pesnik, pisac i vajar. U uspomeni je ostao kao čovek otvorenog uma, nekonvencionalnog ponašanja i razigrane mašte. Prvu knjigu ‘Javno mnjenje’ koja je metodološki utemeljena na Habermasu, bila je prilično inovativna u to vreme. Kao i ostalim knjigama i ova  je prikazivala iskonsku okrenutost ka levim političkim idejama. Među studentima je bio poznat kao ’Toma diploma’ i bio je veoma uvažavan. Veliki standar koji je postavio sebi, postavio je i saradnicima i studentima koji su zbog toga pričali da im predstavlja veliki napor da razgovaraju sa njim“, kaže Milivojević.

Profesor u penziji Radoš Smiljković uključio se i na komemoraciji podsetio da je Toma Đorđević zaslužan za očuvanje jedinstva fakulteta.

„Prolazili smo kroz teška vremena od prvog dana. Godina 1972. je godina likvidacije liberala u Srbiji. Stradala je srpska privreda. Stariji su znali da se snađu, dok mi mlađi nismo. Nisam ni znao da sam liberal, a na fakultetu je dat spisak da se smanji broj profesora liberalnog voza. Bio sam na spisku za izbacivanje.Toma je cele noći bio na sastanku da niko ne bi bio kažnjen i izbačen. Ostao sam na fakultetu, zahvaljujući njemu. Od Tome je imalo mnogo da se nauči, što nije u njegovim knjigama. I ja bih se vodio onom njegovom ’Braćo Srbi, budimo ljudi’”, rekao je Smiljković.

Toma Đorđević preminuo je 20.januara u 90-oj godini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi