Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: Predloženi zakon o elektronskim komunikacijama pretnja novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 06. 2010.

UNS: Predloženi zakon o elektronskim komunikacijama pretnja novinarima

Garantovana tajnost novinarskih izvora biće ugrožena ako Skupština Srbije usvoji Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, upozoreno je danas na okruglom stolu u organizaciji Udruženja novinara Srbije.




Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je predloženi zakon pretnja za novinarsku profesiju i otvara mogućnost zloupotrebe. Naglasila je i da su predloženim zakonom izbegnuti javna rasprava i evropski standardi i da bi zato Skupština Predlog trebalo da odbaci.

Poverenik za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da su sporne one norme zakona koje uređuju pristup podacima o tome ko je, kada, koliko i sa kim komunicirao telefonom ili preko interneta, što je suprotno Ustavu. On je kao sporno ocenio i činjenicu da je poslanicima "jedva" ostavljeno vremena da stignu da ga pročitaju.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski, koji je učestvovao u izradi Predloga zakona o elektronskim komunikacijama, rekao je da je radna verzija predviđala da uvid u ostvarenu elektronsku komunikaciju bude moguć samo na osnovu odluke suda. On tvrdi da se posle javne rasprave, mimo uvida javnosti, dogodilo da se iz predložene radne verzije izbriše da je policiji i Bezbedonosno informativnoj agenciji za uvid u ostvarenu elektronsku komunikaciju potrebna odluka.

Potpredsednika Izvršnog odbora UNS-a Slavoljuba Kačarevića, rekao je da javnost nije imala priliku da utiče na predloženi zakon jer je u Skupštini razmatran po hitnom postupku i u atmosveri sličnoj onoj iz prošle godine kada je usvojen Zakon o javnom informisanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi