Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS uručuje Rikardu Jakoni nagradu za novinarstvo bez granica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 04. 2010.

UNS uručuje Rikardu Jakoni nagradu za novinarstvo bez granica

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručiće u subotu, 17. aprila, Specijalnu povelju za novinarstvo bez granica novinaru italijanske televizije RAI Rikardu Jakoni (Riccardo Iacona).




Nagrada poznatom italijanskom novinaru dodeljena je povodom Dana novinara Srbije za dokumentarni film "Beskonačni rat".

Posle emitovanja na italijanskoj televiziji RAI, ovaj dokumentarni film prikazao je RTS i kod nas ga je gledalo 2.5 miliona ljudi.

Rikardo Jakona je novinar koji je više godina izveštavao sa Balkana i za ovaj dokumentarni film istraživao posledice zapadne politike od Kosova do Avganistana, puteve droge, vezu lokalnih vlasti i organizovanog kriminala.

Jakona iznosi naličje priče o uspehu zapadnih vojnih intervencija. Prenosi situaciju sa terena gde se, kao u Avganistanu, siromašno stanovništvo ponovo vraća proizvodnji opijata, koja se enormno uvećava u odnosu na period pre vojne intervencije, kao i da novac dobijen od prodaje Talibani koriste za borbu protiv zapadnih snaga, a da većina droge dospeva preko Kosova u Zapadnu Evropu.

Surovu kosovsku stvarnost predstavlja kroz politička ubistva, povezanost organizovanog kriminala i vlasti, kao i kroz položaj Srba kojih u većem delu Kosova gde su nekada živeli uopšte nema.

Jakona je pokazao novinarsku hrabrost krećući se terenom koji uprkos brojnim snagama NATO-a ne garantuje bezbednost ni na Kosovu ni u Avganistanu.

Sam Jakona navodi da iako je to možda nama neobično, predmet istraživanja "Beskonačnog rata" nisu ni Srbi niti Kosovci albanske nacionalnosti, već Italijani, Zapadnjaci, NATO.

"Kada sam zamislio reportažu iz dva dela mislio sam na sledeće: `Moramo da ispričamo šta se događa u operacijama NATO, od peacekeeping" (očuvanja mira) do "peaceforcing" (nametanja mira silom)`."


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi