Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sastanak Evropske federacije novinara u Istanbulu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 04. 2010.

Sastanak Evropske federacije novinara u Istanbulu

Raspravom o slobodi štampe i ulozi sindikata u borbi za tu slobodu i prava novinara u Istanbulu je otvoren godišnji sastanak Evropske federacije novinara (EFJ).



Otvarajući zasedanje, predsednik EFJ Šveđanin Arne Kenig naglasio je da je udruženje novinara u toj zemlji pokrenulo inicijativu za usvajanje kolektivnog ugovora za novinare, što je između ostalog uticalo i da se u poslednja tri meseca poveća broj članova udruženja.

Predsednik Sindikata turskih novinara Erčan Ipekči podsetio je da je u zatvorima u toj zemlji trenutno više od 40 novinara i da većina od njih iza rešetaka čeka početak suđenja po drakonskim zakonima, dok je generalni sekretar EFJ Ejdan Vajt rekao da je i ovaj skup vrsta podrške turskim kolegama.

“Novinarima u Turskoj preti se zatvaranjem ako se pridržavaju osnovnih principa novinarstva. Ali, u liberalnijim zemljama mnogi od nas samovoljno su se odrekli tih principa, mislim na «celebrity journalism» (praćenje i izmišljanje vesti o zvezdama filma i muzike) i na povlađivanje vlastima i kompanijama. Novinari ne smeju biti propagandno oruđe ni vlade, ni ministara, ni raznih interesnih grupa, pa ni sindikata. Oni moraju biti nezavisni”, izjavio je Vajt, naglasivši da u svim evropskim zemljama postoje podele među udruženjima, a da je neophodno da se ona ujedine u sindikalnoj solidarnosti.

Najavljujući čvršću saradnju sa Međunarodnom federacijom novinara, gost zasedanja, generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Gaj Rajder, rekao je da nema razloga da se veruje političarima i stručnjacima koji govore o oporavku svetske ekonomije.

“Možda banke ponovo ostvaruju profit, ali broj nezaposlenih i dalje raste. Prošle godine, bez posla je u svetu ostalo 32 miliona ljudi, a ako MMF i OECD budu progurali svoje planove, biće još gore”, izjavio je Rajder, podsećajući da su novinare istovremeno pogodile dve krize – ona ekonomska i kriza štampanih medija.

Vladimir Radomirović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi