Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sećanje na Mila Nedeljkovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 01. 2010.

Sećanje na Mila Nedeljkovića

Na putu između Mladenovaca i Topole, kraj Krćevca postavljeno je obeležje koje upućuje na rodnu kuću nedavno preminulog novinara, etnologa i publiciste Mila Nedeljkovića.



Osnovnu školu završio je u rodnom Krćevcu, a gimnaziju u Lazarevcu 1960. godine. Apsolvirao je na grupi za svetsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu na grupi za etnologiju 1978. godine.

Radio je kao novinar i urednik u više redakcija. Između ostalih i u "Politici", "Politici ekspres", "Radio TV reviji". Radio je i kao stručni saradnik Instituta za novinarstvo i urednik u izdavačkoj delatnosti Ministarstva za informacije Srbije.

Nedeljković je uređivao stručne listove i časopise "Novinarstvo", "Novinarski glasnik", "Novinarski letopis", "Sabor narodnog stvaralaštva Srbije", "Etnološke sveske", "Raskovnik", "Folklor", "Zbornik Sjenice", "Zadužbina". Napisao je 23 knjige. Svoje poslednje delo "Hronika Udruženja novinara Srbije od 1941-2006".
objavio je 2008. godine.

Priredio je za štampu Memoare Tomislava Karađorđevića, napisao scenario za dokumentarne filmove "Oplenačka trilogija", "Vožd", "Vostanie 1804" i dokumentarno-igranu TV seriju "Tragom Karađorđa".

Njegovi članci, rasprave i stručna saopštenja prevođeni su na engleski, francuski, ruski, nemački, španski, bugarski i slovenački jezik.

Dobitnik je više značajnih priznanja, a nagradu za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore dobio je 2006. godine.

Bio je član Udruženja novinara Srbije od 1973. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi