Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Izložba fotografija Zorana Raša „Kolorisani portreti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2009.

Izložba fotografija Zorana Raša „Kolorisani portreti“

U galeriji „Progres“, Knez Mihailova 27, danas u 19 sati otvara se izložba fotografija Zorana Raša, fotoreportera u dnevnom listu „Blic“, pod nazivom „Kolorisani portreti“.


Biće izloženo trideset portreta naših umetnika različitih profila obrađenih u fotošopu.

Izbor fotografija za ovu izložbu načinjen je uvidom u obimnu produkciju portreta nastalu tokom dvadeset godina duge karijere Zorana Raša kao fotoreportera u nizu naših dnevnih listova, nedeljnika i mesečnika. Autor projekta (izložbe, postavke i kataloga) je Milena Marjanović, novinar i likovni kritičar u „Blicu“, prevodilac i član AICA (Association Internationale des critiques d`art).

Izložba je otvorena do 13. decembra.

Biografija Zorana Raša

Zoran Raš je rođen 1956. godine u Beogradu. Završio je XI beogradsku gimnaziju, srednju grafičku školu i studirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Sredinom studija počeo je da radi kao saradnik lista „Sport“, a 1981. godine postao član Foto/kino saveza Srbije.

U profesionalne vode fotografije uplovio je 1989. kada se zaposlio kao fotoreporter u listu „Borba“. Potom je radio u „Nedeljnom telegrafu“, „Glasu“, kao urednik fotografije u „Reporteru“, zamenik urednika fotografije u „Vestima“, a sada je fotoreporter u „Blicu“.

Sarađivao je sa mnogim agencijama, Rojters, AP, EPA... Njegove fotografije su objavljivane u velikom broju svetskih i domaćih listova kao što su „Sandej tajms“, „Status“,„Vreme“, „Nin“, „Jefimija“, „Dama“, „Profil“...

Pored štampanih medija, Rašove fotografije su korišćene za dokumentrane filmove, o 9. martu 1991. i o stradanju generala Vlade Trifunovića. One se nalaze i na naslovnim stanama knjiga „On, ona i mi“ Slavoljuba Đukića, i „Lajkovačka pruga“ Radovan Markovića Belog. Uporedo sa novinskom fotografijom bavio se i reklamnom, modnom i primenjenom fotografijom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi