Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Koliko vode treba za šolju čaja?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 03. 2009.

Koliko vode treba za šolju čaja?

U UNS-u je predstavljena knjiga Zorana Petrovića Piroćanca "Geopolitika hrane".Ovo je druga od tri knjige zamišljenog "triptiha": Geopolitika vode, Geopolitika hrane i Geopolitika energije.



Osim autora o knjizi su govorili: dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, dr Luka Radoja, poljoprivredni stručnjak i profesor dr Dragan Radenović.

Radenović je rekao da zbog interesa multinacionalnih kompanija sve više stanovnika planete se hrani nezdravom i genetski modifikovanom hranom.

Miladin Ševarlić naveo je da trenutno dominira tzv. "ekspanzionistička poljoprivreda" u kojoj se koriste veštačka sredstva kako bi se znatno uvećala proizvodnja. Naglasio je da trenutno na planeti ima 6,7 milijardi stanovnika, a 925 miliona gladnih, što je 12 puta više gladnog stanovništva nego pre 50 godina.

Naglašeno je da "svetsku cenu" hrane oopredeljuje svega 10 odsto proizvodnje jer 90 procenata poljoprivrednih proizvoda i ne izađe na svetsko tržište. Cenu i uslove diktira nekoliko velikih multi-nacionalnih kompanija, prvenstveno štiteći sopstvene interese.

Citatom Gogolja - "Kome ja to da kažem" svoje izlaganje počeo je dr Luka Radoja koji je naglasio da Srbija ima mogućnosti da hrani 80 miliona ljudi pod uslovom da pravilno i uz odgovarajuće mere koristi svoj prirodni poljoprivredni potencijal.Zoran Petrović Piroćanac istakao je da su SAD, Kanada, Čile i Argentina zemlje koje najviše koriste GMO (genetski modifikovane organizme) u poljoprivredi ali su u isto vreme i najveći izvoznici hrane u svetu.

Na promociji knjige postavljeno je i pitanje: Znate li koliko je vode potrebno za jednu šolju čaja? Umesto uobičajenog odgovora oko 2 dl, prof. Ševarlić je rekao: Potrebno je 80 litara vode! Toliko se vode, u stvari, potroši u celom ciklusu proizvodnje 2 dl toplog napitka.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi