Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  TV B92 prekinula da lista „Večernje novosti“, o razlogu oba medija ćute
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2016.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

TV B92 prekinula da lista „Večernje novosti“, o razlogu oba medija ćute

U prelistavanju štampe na TV B92 u večernjim vestima vidljivo je da nema „Večernjih novosti“. U pozadini koja ilustruje ovu rubriku u kojoj se najavljuje šta će biti na sutrašnjim naslovnicama dnevnih listova, vide se zaglavlja „Politike“, „Kurira“, „Blica“, „Informera“, „Srpskog telegrafa“, listova „Alo“ i „Danas“. Logoa „Večernjih novosti“, koji je nekad bio tu, nema, a prezenteri vesti prelazak na ovu rubriku najčešće objašnjavaju rečima da listaju štampu koja im je poslata.

Kada su UNS-u kolege iz Novosti rekle da se već mesec i po ne pominju njihove novine u prelistavanju TV B92, logično pitanje bilo je da li na vreme dostavljaju naslovnice.

„Proverio sam i mi po starom dogovoru, od vremena kada su nas prelistavali, šaljemo PDF prve strane do 20 sati i 20 minuta“, rekao je UNS-u jedan od urednika u „Večernjim novostima“. U ovoj kompaniji kažu da pak tekstove koje objavljuju na svom sajtu redovno i u značajnom broju prenosi sajt B92.

U TV B92 smo potražili urednike vesti, ali je odgovor bio da prelistavanje nije u njihovoj nadležnosti već spada u promo sektor za koji je zadužena Zdenka Beba Dragić. Nju smo pitali da li se, s obzirom na to da promo sadržaji podrazumevaju komercijalni karakter, radi o komercijalnoj rubrici i kako se u tom slučaju određuju sadržaji za prelistavanje.

“Politika poslovanja B92 kao komercijalne televizije interna je stvar, te tako nismo u obavezi da obrazlažemo odluke menadžmenta i uređivačkog kolegijuma o saradnji sa ostalim medijskim kućama”, odgovorila je UNS-u koleginica Beba Dragić.

O razlozima zbog kojih više nema „Novosti“ u prelistavanju TV B92 ne želi da govori ni Ratko Dmitrović, direktor i glavni urednik Kompanije Novosti. On za sajt UNS-a kaže da je postojao ugovor o saradnji između Antena grupe i Kompanije Novosti, ali da je istekao 2013. godine i da to nije uzrok novonastale situacije.

“Sigurno nemaju ugovor sa 'Informerom' ili listom 'Alo'. Za prekid ovakve saradnje kriva je Antena. Njihovo ponašanje prema Kompaniji Novosti je nekorektno. Menadžment dobro zna o čemu se radi. Molio sam ih da to otklone. Naslućujete, radi se o jednom delu programa. To sve Beba Dragić i njihov direktor znaju i to mogu da reše za dva minuta”.

Dmitrović kaže da se to što nema „Novosti“ u prelistavanju TV B92 nije odrazilo na prodaju, ali da iz TV B92 treba da objasne zašto “jedini list koji bez problema mogu da pokažu” izostavljaju.

“Svi drugi osim 'Politike' su tabloidi. Čitaju naslovne stranice tabloida koje je čoveka sramota da odnese kući. Na njima je da objašnjavaju”.  

 

 




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi