Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nastaviće se saslušanje Ratka Dmitrovića po tužbi Srđana Škora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 10. 2016.

Autor: Moma Ilić Izvor: UNS

Nastaviće se saslušanje Ratka Dmitrovića po tužbi Srđana Škora

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu je u četvrtak 20. oktobra nastavljeno suđenje po tužbi Srđana Škora, nekadašnjeg šefa deska “Večernjih novosti” zbog nezakonite smene i premeštaja u list “Sport” koji je u međuvremenu ugašen, pošto ga je Kompanija “Novosti” prodala.

 

Na ovom ročištu trebalo je da bude nastavljeno saslušanje Radomira Dmitrovića, generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti”, ali se on nije pojavio u sudnici. Advokat Mirko Mrkić, punomoćnik “Novosti”, obavestio je sud da Dmitrović nije došao na ročište zato što je tog dana imao promociju knjige u Novom Sadu.

Aneksom ugovora iz maja 2014. godine, Škoro je „zbog izmenjenih okolnosti“, odnosno „zbog potrebe procesa i organizacije rada“ iz redakcije „Večernjih novosti“ premešten u list „Sport“, na mesto pomoćnika odgovornog urednika. Novinar tvrdi da premeštaj predstavlja kaznu za njegov javni istup u „Jutarnjem programu“ Radio televizije Srbije (RTS), na dan inaugurisanja nove srpske vlade 27. aprila pretprošle godine, kada je izneo svoje mišljenje o kabinetu  Aleksandra Vučića.

U tužbi se, između ostalog, ističe: „Ubrzo posle gostovanja u „Jutarnjem programu“ RTS-a, tužilac je, najpre, 9. maja 2014. godine, usmeno smenjen i izbrisan iz impesuma lista sa poslova šefa deska, a  zatim spornim aneksom i formalno udaljen iz redakcije lista „Večernje novosti“ i premešten u redakciju lista „Sport“, na poslove koje nikada nije radio, u list koji je pred gašenjem i za zaradu koja je dvostruko niža od zarade koju je do tada imao“.

Odgovarajući na tužbu Škora Kompanija “Novosti” navele je da je ovaj novinar koji je do tada pratio političke i društvene teme, u sportski list premešten zbog "potreba procesa i organizacije rada" kao i da su to nametnule "izmenjene okolnosti". U istom odgovoru još stoji i da novo radno mesto odgovara stručnoj spremi Škora.

Jedno od ključnih pitanja koje je sud na pomenutom ročištu nastojao da razjasni je da li i u kom pravilniku o sistematizaciji postoji radno mesto na koje je Škoro raspoređen.

Punomoćnik “Novosti” je odgovarajući na pitanje sudije Stanislave Mitrović istakao da o tome ne može trenutno da se izjasni dok ne konsultuje pravnu službu kompanije, odnosno da odgovor može da pruži generalni sekretar ove novinske kuće, pa je predložio njegovo saslušanje.

Mrkićevom predlogu za dodatnim saslušanjem generalnog sekretara Kompanije “Novosti” usprotivio se Škorov advokat Zoran Lakićević.

- Radno mesto u listu “Sport” na koje je Srđan Škoro prebačen iz redakcije “Večernjih novosti” nije sistematizovano. O tome se izjasnila tužena strana u odgovoru na tužbu u kojoj je istakla da to radno mesto ne postoji u Pravilniku o sistematizaciji, već da je raspored u skladu sa uporednim uslovima koji važe za druge listove i dodatke u  kući “Novosti”- rekao je Lakićević koji se usprotivio saslušanju novih svedoka.

Posle advokatskog “duela” sud je odlučio da nastavi saslušanje Radomira Dmitrovića i naredno ročište zakazao za 23. decembar. 



 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

24.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:36

Nejasno

Imao promociju knjige u Novom Sadu dok se u Beogradu odrzava sajam knjiga???????

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi