Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Biznismen Vladimir Vrbaški traži od novinara Predraga Ćurčije 10 miliona za povredu ugleda i duševnu bol
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 10. 2016.

Autor: J. R. Izvor: UNS

Biznismen Vladimir Vrbaški traži od novinara Predraga Ćurčije 10 miliona za povredu ugleda i duševnu bol

Biznismen Vladimir Vrbaški tužio je pred Višim sudom u Beogradu novinara RTV-a Predraga Ćurčiju za uvredu i traži obeštećenje od čak 10 miliona dinara. U tužbi je, između ostalog, navedeno da je u prilogu emitovanom 14. jula u Vojvođanskom dnevniku o stanarima objekata bivše Prve uprave u Gakovu u vlasništvu Vrbaškog koji su danima bili bez struje, Ćurčija rekao:

„Gospodinu Vrbaškom, vlasniku firme SCOM iz Feketića, novom vlasniku ovih stanova, ostavili smo poruku u Trećoj upravi u Gakovu da odgovori na pitanja šta će biti sa stanarima u ovom naselju, međutim, do danas nam se nije javio. On je, inače, poznat po tome što je u ataru Gakova njegova firma uzurpirala više od 2.500 hektara državnih oranica. Odgovor i dalje čekamo.“

Vrbaški smatra da je ovom izjavom označen kao kriminalac, što „šteti njegovom ugledu i pričinjava duševnu bol“ i „ima negativan uticaj na poslovnu delatnost privrednih društava kojih je vlasnik ili suvlasnik“.

- Reč je o klasičnom pokušaju pritiska na novinare da bi se sakrile nelegalne radnje. U Gakovu pojedinci i firme već nekoliko godina van zakona obrađuju državno poljoprivredno zemljište. To je državu do sada oštetilo za najmanje milion evra – rekao je Ćurčija za UNS.

On je dodao da je o toj temi godinama izveštavao i da za svoje tvrdnje ima dokaze, ali da niko od državnih organa nije reagovao.

- Ako poljoprivredna inspekcija zatekne na njivi ljude iz te firme i napravi zapisnik, a niko ne postupi po njemu, jasno je da to rade pod nečijom zaštitom – kazao je Ćurčija.

U odgovoru na tužbu Ćurčija je naveo da izjave u prilogu nisu njegovi „proizvoljni navodi dati bez prethodne provere primerene okolnostima“, kao i da tužilac koristi sud kao sredstvo odmazde kojim pokušava da „ekonomski iscrpi tužene koji istražuju teme za koje javnost ima interes da bude obaveštena“.

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu - Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi