Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Krivica“ UNS-a i moral NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 09. 2016.

Autor: K. Kovač, D. Bjelica Izvor: UNS

„Krivica“ UNS-a i moral NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije objavilo je u subotu saopštenje u kom “izražava veliko razočaranje zbog činjenice da se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije, koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković” i dodalo “da izražava žaljenje zbog činjenice da Udruženje novinara Srbije, nije predložilo svoje kandidate”. “Budući da je Gordana Suša, na predlog NUNS-a, u prethodnom sazivu bila članica REM-a, smatrali smo svrsishodnim da ovoga puta novinarsku zajednicu predstavlja UNS i zato nismo želeli da direktno učestvujemo u izbornom procesu”, saopštilo je tada ovo novinarsko udruženje.

Da li je naizgled kolegijalni potez NUNS-a doprineo da novinarska udruženja nemaju kandidata za Savet regulatora?

Kako smo se dogovarali

Kako kaže generalni sekretar Nino Brajović, pre isteka konkursa UNS je pozvao NUNS da usaglase stavove u vezi sa kandidatom za člana Saveta REM-a.

„Zvao sam Obradovića i rekao da je konkurs pri kraju i da treba da predložimo kandidata za REM. Pitao me je ima li UNS predlog. Rekao sam da bi odličan kandidat bila Ljiljana Smajlović, ali da to mogu da mu potvrdim za nekoliko sati, nakon što anketiramo članove Uprave. Istog dana sam mu se javio i potvrdio da je Ljiljana Smajlović zvanični kandidat UNS-a. Podsetio sam ga da konkurs podrazumeva zajednički predlog novinarskih udruženja i udruženja izdavača elektronskih medija i da bi trebalo razgovarati sa ANEM-om, na šta mi je on odgovorio da to prepustim njemu. Nažalost, nije se javljao do isteka konkursa. Na taj način smo došli u situaciju da UNS nema svog kandidata za REM, a nečinjenjem je NUNS praktično pomogao da Goran Peković, protiv čijeg izbora se zalaže, ima slabiju konkurenciju“, rekao je Brajović.

Na pitanje da li je predložio Izvršnom odboru da zajednički kandidat novinarskih udruženja bude Ljiljana Smajlović i šta je odlučeno, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je istakao da je IO odlučio „da prihvata da UNS predloži kandidata“.

„Posle rasprave je odlučeno da mi ne pružimo otvorenu podršku, da to ne bude zajednički kandidat UNS-a i NUNS-a, ali da nepredlaganjem svog kandidata na izvestan način saopštimo svoj stav vezano za izbor kandidata REM-a, jer je preovladalo mišljenje da zbog toga što smo mi imali svog kandidata u prethodnom mandatu, da je sada fer da UNS ima svog predstavnika u REM-u“, rekao je Obradović za sajt UNS-a.

Na komentar da UNS nikada nije dobio odgovor NUNS-a Obradović kaže da je „dogovor bio da se javimo ukoliko podržimo kandidata UNS-a“.

„Stav IO je bio da zbog poznatih stavova Ljiljane Smajlović prema NUNS-u mi ne možemo otvoreno da podržimo njenu kandidaturu i da se pridružimo UNS-u u predlaganju Ljiljane Smajlović kao zajedničkog kandidata, ali naravno, nismo želeli da se suprotstavimo vašem pravu da predložite kandidata“, ističe Obradović.

Brajović kaže da je „licemerna tvrdnja da je NUNS odustao od kandidata zato što je prethodno u REM-u imao Gordanu Sušu i da bi prepustio prostor UNS-u“.

„Naprotiv, prema mom saznanju, članovi IO NUNS-a su imali predloge za člana REM-a. Nikada nas nisu obavestili čak ni o tome da ne žele Ljiljanu Smajlović i nikada mi niko iz NUNS-a, pa ni Vukašin Obradović, nije rekao da smatra da bi mi trebalo sami da predložimo kandidata. Uostalom, i UNS i NUNS su članice Koalicije novinarskih i medisjkih uduženja i redovno sarađujemo kada su u pitanju komisije za odlučivanje o medijskim projektima u Srbiji. Svakodnevno zajedno formiramo liste kandidata za komisije i nikada se nije desilo da jedni drugima osporimo kandidata za neku komisiju“, govori Brajović.

Obradović potvrđuje da je na IO NUNS-a bilo predloga da ovo udruženje samo predloži kandidata.

„Bilo je rasprave oko toga. U toj raspravi na IO je bilo više predloga, jedan od njih je bio da i NUNS predloži svoje kandidate, međutim većinski stav IO je bio da time jednostavno ne bismo poštovali dogovor za koji smo smatrali da je fer, da je ovoga puta red na UNS da ima svog kandidata za REM“.

Iako je i u Zakonu o elektronskim medijima i u konkursu za predlaganje kandidata za članove Saveta REM-a jasno da medijska i novinarska udruženja „zajedničkim dogovorom predlažu kandidata“ Obradović smatra da je „to tumačenje pogrešno“.

Brajović kaže da su „konkurs i Zakon jasni u tome da novinarska udruženja zajedno sa udruženjima izdavača elektronskih medija treba da predlože kandidata.

„To što je praksa drugačija i što je tolerisana u prethodnom konkursu, a nije u skladu sa zakonom, nije razlog da se Zakon i konkurs ne poštuju sada“, rekao je Brajović.

Na pitanje da li misli da je NUNS neodgovaranjem opstruirao izbor kandidata, Obradović ističe da „nema govora o opstrukciji“.

„Da smo hteli da opstruiramo izbor kandidata, mi bismo odlučili da predložimo svoje kandidate, pa da na taj način pariramo ili opstruiramo izbor Ljiljane Smjalović“, kaže Obradović.

Da li je NUNS u cajtnotu ostao bez kandidata?

Da li je zaista NUNS džentlmenski odustao od svog kandidata? Da li su to odlučili članovi Izvršnog odbora NUNS-a i kako je izgledalo izjašnjavanje o predlogu da Ljiljana Smajlović bude kandidat za člana Saveta REM-a, pitali smo aktere.

„Bio sam za to da mi imamo svog kandidata. Nisam podržao gospođu Ljiljanu Smajlović. Članovi IO su predlagali svoje kandidate. Svelo se na dva ili tri. Iz nekih tehničkih razloga ti ljudi nisu mogli da prikupe dokumenta. To je bio period godišnjih odmora“, odgovorio je na naše pitanje Nenad Kovačević i dodao da je ishod glasanja „takav kakav je bio i da se nalazi u saopštenju NUNS-a“.

Kolega Predrag Blagojević objasnio nam je da nije bio u Srbiji u trenutku odlučivanja, da mu je bila otežana komunikacija koja se vodila elektronskim putem i da ne zna konačni ishod glasanja.

„Nisam ispratio do kraja prepisku jer nisam bio u situaciji. Ne znam šta je zaključak. Nekoliko dana je trajala prepiska. Rekao sam kako se dogovorite ja ću da budem za, optprilike sam to napisao. Jedna od ideja bila je da se podrži kandidat UNS-a. Nije bio problem da bude UNS, već da to bude Ljiljana Smajlović“, rekao nam je kolega Blagojević.   

Pozvali smo i Vesnu Mališić koja nas je uputila na Vukašina Obradovića. Na opasku da je ona član IO i da pretpostavljamo da je glasala samostalno odgovorila je da je tako, ali da pozovemo predsednika NUNS-a.

Dragan Janjić je naveo da nije direktno učestvovao u odlučivanju, da nije bilo glasanja, ali se potom ispravio, rekao da je ipak bilo glasanja, ali da za precizne informacije pozovemo kolegu Obradovića.

Pozvali smo i Jovanu Gligorijević koja je navela da je bila u gužvi u tom periodu, da je u mejl prepisci navela da je protiv podrške Ljiljani Smajlović, ali da će se saglasiti sa onim što većina odluči.

Dalje pozivanje članova Izvršnog odbora NUNS-a zaustavio je Mihajlo Kovač, koji nam se ljubazno javio na raniji poziv. Pitali smo ga da li je trebalo da bude kandidat NUNS-a za člana Saveta REM-a.

„Zvanično ne. Nezvanično, predložili su mi, ali je bilo kasno za prikupljanje dokumenata jer sam bio u inostranstvu. I to je bilo to“.  

 



Komentari (2)

ostavi komentar
čet

29.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:43

naivnost

ko s vuletom tikve sadi, o glavu mu se obijaju. zar je moguće da ste vi iz uns-a očekivali fer igru od časnog obradovića? i to još u situaciji kad su on i njegova "nezavisna" družina trebalo da podrže ljilju smajlović.

Odgovori
sre

28.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 00:09

Sta sad!

Smajlovicka opet izvisila. Da placemo?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi