Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U nedelju 18 godina od otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 08. 2016.

Izvor: UNS

U nedelju 18 godina od otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

U nedelju, 21. avgusta navršava se 18 godina od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u nedelju će, petu godinu za redom, na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, postaviti obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih."

Spomen obeležje nestalim kolegama do sada je rušeno četiri puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na KiM, da pokrenu i obnove istrage i javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

 

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM. Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi