Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dobrodošla u Novinarsku školu UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 01. 2016.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Dobrodošla u Novinarsku školu UNS-a

Čitam na sajtu Cenzolovke kako Biljana Srbljanović na Fejsbuku kritikuje Novinarsku školu Udruženja novinara Srbije zbog Zorana Ćirjakovića, novinara i predavača kog iz nekog razloga ne voli. Sve što je objavila na račun UNS-a netačno je. Ćirjaković ne "drži plaćenu ‘školu novinarstva’ u Udruženju novinara Srbije". On je jedan od 25 predavača u školi. Radi se o školi koja postoji 18 godina, nije lažna da bi dobila posprdne navodnike kakve joj Biljana Srbljanović kači. Sigurno je najozbiljnija novinarska škola kod nas, koju pohađaju promućurni mladi ljudi, mahom studenti.

Nije Ćirjakovića za predavača zvala Ljiljana Smajlović, niti je birala ijednog predavača u bilo kojoj od tri škole UNS-a, kako sugeriše u svom komentaru. To znam, jer vodim škole i biram tim. Ćirjaković je poznati novinar, piše za Vreme, NIN i Politiku, čiji je kolumnista. U školi predaje baš ono što piše, članak i komentar, a ne vest i izveštaj, kako se Biljana Srbljanović izruguje. 

Škola ne košta 45.000, kako tvrdi Biljana Srbljanović, već 43.000 dinara, sa sve PDV-om. Nastava ne traje cele godine, kako tvrdi Biljana Srbljanović, već tri meseca, vikendom. U najboljem slučaju moglo bi se reći da nastava traje 6 meseci, jer škola upisuje dve grupe godišnje. Novinarsku školu izdržavaju njeni polaznici. Nema ni stranih ni domaćih donacija. 
Biljana Srbljanović još tvrdi da se sve neistine koje je iznela “mogu proveriti na sajtovima”. Nije, naravno ponudila linkove pa da sami proverimo da li je baš kako tvrdi. 

U Novinarskoj školi učimo polaznike da se tvrdnje potkrepljuju podacima, da se izvori proveravaju i da je važno da budu relevantni. Zato Vas, Biljana, pozivam da pohađate Novinarsku školu i budete naš stipendista.

Evo linka koji će rešiti jednu misteriju iz Vašeg komentara, kada je u pitanju UNS. Kliknite na link http://uns.org.rs/o-nama/files.html, otvorite Pravilnik o nagradama UNS-a. Tamo ćete naći odgovor na pitanje koje ste postavili i na lažnu dilemu koju ste uneli. Prošlogodišnji dobitnik nagrade UNS-a za kolumnu “Bogdan Tirnanić”, Muharem Bazdulj, dobio je diplomu i zlatni prsten. Novčanog iznosa, za koji tobož pitate, nema. 

Nagrade UNS-a koje imaju novčani deo, jer imaju darodavce, su pre izuzetak. To su nagrade za novinarsku borbenost “Aleksandar Tijanić” i novinarsku humanost “Đoko Vještica. 

U novinarstvu se podaci proveravaju pre nego što se iznose u javnost. Tome učimo polaznike škole UNS-a.

Dragana Bjelica, menadžer Obrazovnog centra UNS-a u okviru kog je i Novinarska škola
Beograd, 31. decembar 2015.

Odgovor na tekst “Ja bagata, ti gavno” koji je Cenzolovka objavila na svom sajtu u rubrici Mišljenja, 31. decembra 2015. godine, čiji je autor Biljana Srbljanović, a izvor Fejsbuk

Komentari (8)

ostavi komentar
sre

06.01.

2016.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 12:59

KAKO JE PONEKAD TEŠKO BITI PRI ZDRAVOM RAZUMU

Jedan od najbitnijih uslova za korišćenje zdravog razuma u polemikama i komentarima je svako odsustvo ostrašćenosti,bilo ili ne bilo sa elementima mržnje,nezavisno od toga da li je u pitanju ličnost ili tema o kojoj je reč.
Pri tome,uvek bi morali da imamo na umu da: Kad god govorimo o drugim ljudima gotovo uvek govorimo u stvari jedino o sebi.

Odgovori
uto

05.01.

2016.

Slavujko [neregistrovani] u 14:41

Pljuvaci (ce)...

"Ako umete bolje - siroko vam polje" - valjda tako nekako narod odavno govori...
Tacno je da je dosta "novinara" koji su jedini citaoci svojih tekstova. Ali je jos tacnije da kada o drugome lose govorite - vi postajete dobri.
Zapamtite da pljuvanjem u vis - pljuvacka moze da padne na vasu ( lepu) glavu...

Odgovori
pon

04.01.

2016.

Sa poštovanjem mr.Milica Stojković ex prva violina Simfonijskog orkestra RTS predstavnik za štampu RTS i najstariji web i video novinar RISING VOICES (84) [neregistrovani] u 21:45

PRVA GENERACIJA WEB NOVINARA

Ja sam prva generacija škole web novinara UNSa koja je dobila diplome RISING VOICES i to u 76. godini.Naravno, da sama škola i nijedna diploma ne mogu da garantuju uspeh u profesiji.Mnogo truda, vremena i unapredjivanja stečenog znanja ulaže samo pojedinac.I og njegovog dotadašnjeg obrazovanja,talenta i mnogo odricanja zavisi da li će ostaviti trag ili ne.Zato ova škola samo dopunjuje profil pojedinca a šta će on postići zavisi samo od njega a ne diploma.Na youtube imam autorski kanal sa veoma dobrom reputacijom i to za samo 8 godina a prošle godine sam napunila 84. .Zato se zahvaljujem UNSu što mi je omogućio u dubokoj starosti da napravim veliki profesionalni uspeh i toplo preporučujem svima da se nadogradjuju .Naravno, talenat se ne može naučiti!
https://www.youtube.com/user/violina12/featured

Odgovori
pon

04.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:21

Ko to beše?

Izvinite, ko to beše Biljana Sprdljanović ?

Odgovori
sub

02.01.

2016.

Kvazidemant [neregistrovani] u 15:49

Vecernja skola

Vecernje skole su zamenjene vikend skolama. Bas ste demantovali Biljanu, nije 45000 nego 43000 din. svaka Vam cast na preciznosti i tacnosti. Ta razlika od 2000 din. zaista pravi ogormnu razliku i potpuno opravdava postojanje Vase tromosecne vikend skole medicinske brace!

Odgovori
sub

02.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:06

САМО НАПРЕД!

Згрожен сам нападом на школовање новинара. Читав век сам, а и сада не одустајем, провео у часној професији која је имала и просветитељску улогу. То су могли да спроводе учени људи и са схватањем да у образовању стално морају да напредују. Веома је важан таленат, што је, на жалост, већ деценијама далеко од студената журналистгике - тврдим из искуства да се многи дипломци приљубљују редакцијама ненаучени основним постулатима заната. Због тога је и УНС својевремено основало ”курсеве” да надомести испуштено и, док се још може, сачува генерације. Сад и то смета наводним елитистима попут извикане Србљановићеве и грде, на заслепљеној идеологизацији, пројекте који доносе само бољитак. Ако сте реаговали, али знате ону изреку о караванима што пролазе и...Не исписујем значајан део народне мудрости да не бих ни Вас ни себе сврставао међу оне којима не припадамо. Зато: само напред!

Odgovori
sub

02.01.

2016.

anonymousani [neregistrovani] u 13:02

biki

Mislim da je suvišno komentarisati bilo kakve ptiče od Biljane Srbljanović .Vaš rad pozdravljam i napred uz Božiju pomoć .

Odgovori
pet

01.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:49

haha

hhaha, jos jedna skola vikendom

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi