Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ljubljanski sud: Nezakonito otpušten novinar Igor Mekina zbog pisanja o slovenačkom priznanju Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 12. 2015.

Izvor: UNS

Ljubljanski sud: Nezakonito otpušten novinar Igor Mekina zbog pisanja o slovenačkom priznanju Kosova

Viši radni i socijalni sud u Ljubljani doneo je pravosnažnu presudu u korist nekadašnjeg urednika spoljnopolitičke redakcije ljubljanskog „Dnevnika“ Igora Mekine i utvrdio da je nezakonit otkaz koji je Mekina dobio posle objavljivanja tzv. "Vašingtonske depeše" slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) u ljubljanskom „Dnevniku“, a koji je objavila i beogradska „Politika“.

 

U „Politici“ je, ne samo o depeši nego i o drugim dokumentima MSP Slovenije,od kojih su mnogi imali oznaku državne tajne, a koje je dobila iz svojih izvora, pisala i objavila seriju tekstova Igorova supruga - novinarka i tada dopisnica „Politike“ Svetlana Vasović Mekina.

„Vašingtonska depeša“ koja je objavljena u „Dnevniku“ nije bila označena nijednim stepenom tajnosti, što je tadašnji ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel ocenio kao propust svojih saradnika.

U ovoj depeši bio je popis zadataka koje su slovenačke diplomate, tadašnji politički direktor slovenačkog MSP Mitja Drobnič i tadašnji slovenački ambasador u SAD Samjuel Žbogar, dobili od Stejt dipartmenta tokom razgovora sa najvišim američkim zvaničnicima održanog 24.12.2007. godine, u vezi sa slovenačkim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Samjuel Žbogar posle toga postao je Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu.

Obelodanjivanjem "Vašingtonske depeše " na početku slovenačkog predsedavanja EU (u to vreme predsednik Vlade bio je Janez Janša) razotkriven je plan kako Vašington, uz podršku brojnih država EU, namerava da sprovede priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i kako su američke diplomate uoči proglašenja nezavisnosti Kosova zahtevale od vlasti u Ljubljani, pre slovenačkog preuzimanja predsedavanjem EU, da postupaju na unapred dogovoreni način.

Naime, Stejt dipartment je tražio da Slovenija prva prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Dogovoreno je da Priština proglasi nezavisnost baš u nedelju, kako Savet bezbednosti UN (na očekivani ruski zahtev) ne bi mogao da se sastane.

Tadašnji pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid je sagovornicima iz Slovenije tokom razgovora u Vašingtonu objasnio i da "Kosovari ne smeju da izgube samopouzdanje, jer bi SAD bez toga izgubile svoj uticaj". U depeši je opisano i kako je utanačeno i slanje nove misije EU na Kosovo, i to bez pristanka Rusije, pri čemu je bilo unapred odlučeno da će generalni sekretar UN Ban Ki Mun samo konstatovati da se "situacija na terenu promenila".

Nesporedno posle objavljivanja članka o sadržaju diplomatske depeše u “Dnevniku”, Igor Mekina je napisao i komentar "Laži vazala" u kome je osudio vazalnu politiku svoje zemlje i kršenje međunarodnog prava u slučaju tako najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a uz to je upozorio i na pravo novinara da štite svoj izvor informacije i kritikuju postupke sopstvene države.

Zbog objavljivanja depeše su u Sloveniji veoma oštro reagovali političari, pre svega iz desnih, tada vladajućih, partija, a više stotina slovenačkih diplomata je na inicijativu MSP-a Slovenije potpisalo peticiju u kojoj je objavljivanje „Vašingtonske depeše“ ocenilo kao štetno za slovenačke nacionalne interese.

Odgovorni urednik “Dnevnika” Miran Lesjak odmah potom izjavio je da bi "trebalo da da ostavku onaj ko je svojim nepromišljenim postupanjem omogućio medijima da objave depešu".

Kako MSP Slovenije nije pronašao "krivca za curenje depeše iz ministarstva", "na brisanom prostoru" javnog nezadovoljstva zbog izdaje nacionalnih interesa našao se ljubljanski „Dnevnik“ i njegov odgovorni urednik Lesjak.

Miran Lesjak narednog dana javno optužuje novinara Igora Mekinu zbog odavanja državne, odnosno "poslovne tajne", kao i zbog "obmanjivanja javnosti" u komentaru "Laži vazala", uprkos činjenici da je uoči objavljivanja tog komentara Lisjak isti pročitao i nije imao nikakvih primedbi.

Za manje od mesec dana, poslovodstvo „Dnevnika“ Igoru Mekini daje otkaz, a on pokreće tužbu.

Novinska kuća „Dnevnik“ je u međuvremenu u svojim novinama, „Dnevniku“ i „Nedeljskom Dnevniku“ objavila nekoliko tekstova koji su sadržali lažne i uvredljive komentare o Igoru Mekini i Svetlani Vasović Mekina. Sud je zbog tih tekstova i nezakonitog razotkrivanja ličnih podataka Igora Mekina „Dnevnik“ četiri puta pravosnažno osudio.

Napade na Igora Mekinu i Svetlanu Vasović Mekinu osudili su Društvo novinara Slovenije i Časopis za kritiku nauke.

Viši radni i socijalni sud u Ljubljani je posle gotovo 8 godina doneo pravosnažnu presudu u kojoj stoji da "Vašingtonska depeša" nije bila označena ni kao državna, a ni kao poslovna tajna i da su svi navodi „Dnevnika“ o kršenju radnih obaveza od strane Igora Mekine neosnovani.

U vezi optužbe o "obmanjivanju javnosti", koja u slovenačkom zakonodavstvu ne postoji ni kao prekršajno, ni kao krivično delo, Viši radni i socijalni sud u Ljubljani je u presudi od 8. oktobra 2015. godine upozorio na 39. član Ustava Republike Slovenije koji garantuje slobodu izražavanja mišljenja, govora i javnog nastupanja, štampe i drugih oblika javnog obaveštavanja. Sud je na osnovu toga zaključio da je optužba o "obmanjivanju javnosti" od strane poslodavca neosnovana, jer je Igor Mekina u svom komentaru "Laži vazala" predstavio svoje mišljenje o objavljivanju "Vašingtonske depeše".

Sud je u presudi upozorio da "sloboda javnog izražavanja novinara ima posebnu težinu" jer Ustav štiti kako pravo posredovanja, tako i primanja informacija i mišljenja. Novinari tu posebnu zakonsku zaštitu ne uživaju samo u slučaju ako namerno zapišu neistinite tvrdnje, što, po mišljenju suda, nije slučaj u komentaru Igora Mekine, jer je njegov komentar bio napisan "u granicama dopuštenog novinarskog izražavanja". Tako ni optužba o "obmanjivanju javnosti" zbog kritike slovenačke spoljne politike u komentaru "Laži vazala", prema presudi Višeg radnog i socijalnog suda u Ljubljani, "nije bila opravdan razlog za vanredni prekid ugovora o radu" Igoru Mekini.

Igor Mekina je još uvek nezaposlen, iako je u tužbi koju je podneo 1. marta 2008. godine ujedno zahtevao i vraćanje na radno mesto koje je nezakonito izgubio.

Taj deo sudskog procesa teče odvojeno i uskoro ulazi u devetu godinu. Prvostepeni sud još uvek odlučuje o povratku na posao i o visini odštete zbog nezakonitog prekida Ugovora o radu.

Mekina je, zbog sporog postupka podneo žalbu višim sudskim instancama u Sloveniji. Vrhovni sud Slovenije je 7. septembra 2015. godine odlučio da je u slučaju Igora Mekine prekršeno njegovo pravo na suđenje bez nepotrebnog odlaganja i "suđenje u razumnom roku".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi