Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo Inicijativnog odbora za izbore u DNV-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 11. 2009.

Pismo Inicijativnog odbora za izbore u DNV-u

Poštovane kolege s područja Vojvodine,

Rukovodstvo našeg Društva novinara Vojvodine (DNV) od aprila 2008. godine, kada je usvojen nov Statut DNV-a, usaglašen posle više godina odlaganja sa Statutom UNS-a, izbegava održavanje Izborne skupštine. Umesto 11, Upravni odbor DNV-a i dan danas ima nestatutarnih 15 mesta u svom sastavu.

Uprkos brojnim primedbama na nerad i očigledan pad ugleda DNV-a, to isto rukovodstvo uporno pokušava da odloži održavanje Izborne skupštine.

Konačno, Izborna skupština zakazana je bila za 28. novembar, na sednici Uprave DNV-a održanoj 8. oktobra.

Plašeći se očigledno reakcija kolega iz cele Vojvodine, koje su u ogromnom broju iskazale želju da dođu na Izbornu skupštinu i prekinu sa praksom lošeg rada DNV-a, rukovodstvo DNV-a zakazuje novu sednicu Upravnog odbora, predlaže novo odlaganje već zakazane Izborne skupštine, sa skandaloznim obrazlozenjem.

Rukovodioci DNV-a izrazili su svoju želju da DNV prvo registruju kao novo pravno lice, čime bi po odredbama novog Zakona o udruženjima, i formalno-pravno i praktično istupili iz UNS-a. Povrh svega, rukovodstvu UNS-a predložili su da taj novi DNV sa UNS-om formira novu federalnu organizaciju, koju su sami nazvali "savez
novinara Srbije".

Rukovodstvo DNV-a je čak osnovalo i odbor za "nove izbore", koji bi se u stvari bavio pitanjem registracije novog udruženja i "javnom raspravom" pa tek onda izborima, ali u novom, od UNS-a odvojenom pravnom licu. Odbor je već u ponedeljak ostao bez jednog
člana, zato što je manipulacija rukovodstva DNV-a postala jasna.

Kolege iz Srema, Vršca, Alibunara, Plandišta, Bele Crkve, Pančeva, Subotice, Novog Sada, Odžaka, Kikinde i drugih gradova Vojvodine iskazali su želju da UNS u Vojvodini, odnosno DNV, sačuvaju od politizacije. U međuvremenu, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović poništila je nestatutarnu odluku rukovodstva DNV-a o odlaganju
izbora, štiteći godinama odlagano pravo članstva da izabere statutarne organe DNV-a.

Najopasanija manipulacija je neistina, odnosno politička manipulacija da UNS želi da ukine DNV. Društvo novinara Vojvodine je najširi mogući teritorijalni oblik organizovanja UNS-a, zajedno sa Društvom novinara Kosova i Metohije i to će i dalje tako ostati, u interesu profesije u AP Vojvodina, a ne politike!

Inicijativni odbor za održavanje redovne Izborne skupštine 28. novembra 2009. u Novom Sadu

Branko Žujović, potpredsednik UNS-a i predsednik kluba novinara Subotice
Smilja Dabetić, član Uprave UNS-a i Upravnog odbora DNV-a, Radio Vojvodina, Novi Sad
Remus Avramesku, predsednik Aktiva novinara Vršca, RTS, Vršac
Dijana Šćekić Aštalkovski, Radio Ozon, Sremska Mitrovica
Velimir Petrušić, RTV, Inđija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi