Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Stevu Lapčeviću uručena nagrada "Đoko Vještica"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 10. 2015.

Autor: M.I. Izvor: UNS

Stevu Lapčeviću uručena nagrada "Đoko Vještica"

Novinaru „Sremskih novina“ Stevu Lapčeviću danas je u restoranu "Kumbara" u podnožju Avale uručena nagrada Udruženja novinara Srbije (UNS) "Đoko Vještica". Nagradu za novinarsku humanost Lapčeviću je uručio novinar RTS-a i predsednik žirija Branko Stanković uz poruku da „ne izgubi čoveka u sebi jer novinar može biti svako“.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje obezbeđuje vlasnik restorana “Kumbara” i firme „Lemiks“ Jovica Pavlović.

Po uručenju nagrade Stevo Lapčević se zahvalio domaćinu Jovici Pavloviću, žiriju, kao i svom listu „Sremske novine“ koji je objavio svaki tekst koji je napisao o porodici Grković.

„Ovo je peta godina od kada dodeljujemo nagradu 'Đoko Vještica' i veliko je zadovoljstvo što nagrada ide u ruke novinaru neimaru koji je napravio kuću porodici Grković“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Uručenju nagrade prisustvovala je i supruga Đoka Vještice Nada Vještica koja je za UNS rekla da bi „Đoko bio presrećan i prezadovoljan nagradom koja se dodeljuje u njegovu čast. Bio je fanatičan borac za istinu bez obzira na posledice i svima je govorio 'Ne bojte se, ne ćutite, kažite istinu i borite se za nemoćne i slabe ljude da isteraju svoju pravdu'“.

Članica žirija i novinarka „Kurira“ Jelena Spasić rekla je da „nije važno u kom mediju i mestu radiš, već delo i širina koju to delo ima na sve nas“.

Dobitnik nagrade Stevo Lapčević rekao je UNS-u da mu nagrada koju je dobio izuzetno puno znači, ali mu je veće priznanje to što je pomogao porodici Grković.

Stevo Lapčević je poslednjih godinu dana proveo na terenu vodeći akciju za pomoć porodici Grković iz pećinačkog sela Obreža. Svojim pisanjem i aktivnim radom na terenu doprineo je prikupljanju novca za kupovinu ogreva, zimske odeće i obuće, a potom poveo i veliku akciju za izgradnju nove kuće za ovu porodicu, na koju je nedavno postavljen krov.

Petogodišnji donator nagrade Jovica Pavlović rekao je i da će i narednih pet godina nastaviti sa finansiranjem ove nagrade i da veruje da će tim putem krenuti i njegovi naslednici.

Nagrada "Đoko Vještica" dodeljuje se za novinarsku humanost, iniciranje i kontinuirano vođenje akcije u medijima kojom se šira javnost i nadležni uključuju kako bi rešili uočeni problem.

Ustanovljena je 2011. godine na inicijativu Miloša Bate Milatovića i Jovice Pavlovića. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slamnig, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013) i Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014).

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi