Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Stevo Lapčević dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 10. 2015.

Izvor: UNS

Stevo Lapčević dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Novinar „Sremskih novina“ Stevo Lapčević ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, odlučio je danas žiri Udruženja novinara Srbije (UNS). Nagrada se dodeljuje za novinarsku humanost, iniciranje i kontinuirano vođenje akcije u medijima kojom se šira javnost i nadležni uključuju kako bi rešili uočeni problem.

 

Novinar Stevo Lapčević je poslednjih godinu dana proveo na terenu vodeći akciju za pomoć porodici Grković iz pećinačkog sela Obreža. Svojim pisanjem i aktivnim radom na terenu doprineo je prikupljanju novca za kupovinu ogreva, zimske odeće i obuće, a potom poveo i veliku akciju za izgradnju nove kuće za ovu porodicu, na koju je nedavno postavljen krov.

Lapčević je svojim tekstovima skrenuo pažnju i velikih nacionalnih medija, pa su tako o porodici Grković izveštavali „Politika“, „Večernje novosti“, RTS u emisiji „Kvadratura kruga“ i tako omogućili da akcija bude vidljivija za sve koji žele da pomognu.

U predlogu za nagradu, redakcija „Sremskih novina“ i direktor Dragan Đorđević naveli su da je „novinar, osim ljudske i profesionalne podrške, i ličnim davanjima učestvovao u akciji“.

„Akcija je i dalje u toku, a zahvaljujući našem novinaru, njegovim tekstovima i ličnom zalaganju,  u nju se nedavno uključila i ekipa serijala 'Kuća od srca', što će doprineti da Grkovići dobiju kuću pre Nikoljdana, a to je veliki uspeh“, stoji u predlogu za nagradu.

Nagrada će Stevu Lapčeviću biti uručena u ponedeljak, 26. oktobra, u restoranu „Kumbara“.

U konkurenciji je bilo 16 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Branko Stanković (predsednik), Jelena Spasić, Miroljub Dugalić, Vojkan Ristić i Jovica Pavlović. Oni su jednoglasno odlučili da nagrada pripadne Lapčeviću.  

Nagrada „Đoko Vještica“  je ustanovljena 2011. godine na inicijativu Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana “Kumbara” Jovice Pavlovića. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje obezbeđuje Jovica Pavlović.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slamnig, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013) i Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014). 

Iz pravilnika o Nagradi:

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi