Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radio AS FM: Izvinjavamo se zbog upotrebe izraza „šalteruše“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 10. 2015.

Autor: M. I. Izvor: UNS

Radio AS FM: Izvinjavamo se zbog upotrebe izraza „šalteruše“

Udruženju novinara Srbije (UNS) obratila se radnica organa uprave Mirjana Lepir reagovajući što je voditeljka Radija AS FM Kristina Jovičin u emisiji emitovanoj 12. oktobra 2015. godine u periodu od 14.30 do 15 sati, šalterske radnike nazvala "šalterušama".

“U programu emitovanom u emisiji  Radija AS FM, voditeljka je šalterske radnike pogrdno nazvala 'šalterušama'. Prilikom obaveštavanja javnosti o konkursu koji je raspisao Grad Novi Sad, mlada dama koja je vodila emisiju rekla je da pripravnici pored gomile papira visine jednog stola, treba da savladaju i gomilu šalteruša. Večito se vodi borba protiv radnika u upravnim organima, ali je nedopustivo da nas u javnom nastupu tako pogrdno nazivaju jer novinari i voditelji moraju da koriste primerene izraze”, izjavila je za UNS radnica organa uprave Mirjana Lepir.

U Radiju AS FM UNS-u potvrdili su da je voditeljka Kristina Jovičin, objašnjavajući sporu administrativnu proceduru prilikom zapošljavanja, upotrebila izraz 'šalteruša'“.

„Politika urbanog radija kao što je AS FM zasniva se na približavanju slušaocu, a to znači korišćenje svakodnevnog govora i žargona kako bismo im i ozbiljne stvari preneli na njima blizak način. To ne znači da koristimo pogrdne izraze, a u ovom slučaju radi se o reči za koju priznajemo da je na margini, ali je svakog dana možemo čuti”, rekli su u ovom radiju i dodali da im nije bila namera da uvrede gospođu Mirjanu Lepir i njenu profesiju, već da ukažu na probleme sa kojima se mladi susreću prilikom traženja zaposlenja.

“Ukoliko se gospođa Mirjana Lepir osetila povređenom zbog neprikladnog izraza, ovom prilikom želimo da se izvinimo i u Kristinino i u ime Radija AS FM. Naravno da ćemo posle ovog iskustva neke reči bolje odmeravati pre objave u etru. Gospođu Mirjanu Lepir rado pozivamo na radio, ukoliko želi da se i lično izvinimo”, istakli su u Radiju AS FM.

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
pon

26.10.

2015.

sve_sto_pozelis [neregistrovani] u 22:15

KRISTINA ZA PREMIJERA

Zli jezici, Kristina samo napred!

Odgovori
pet

23.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 18:19

u čemu je problem?

Pa nisu ih nazvali Cepterušama!

Odgovori
čet

22.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 14:54

sta je ovde sporno

Poštovani UNS , zašto je pogrdno nazvati šalterske radnice šalterušama. Da li je pogrdno reći bibliotekarka, šankerica, kasirka, juvelirka, šminkerka . Da li u bilo kojoj knjizi ili Zakonu se navodi reč šalteruša kao diskriminatorski atak, čemu ovoliko davanje prostora jednom običnom dogadjaju. Pozivam UNS da isprati sa kakvim se problemima susreću vlasnici tv i radijskih kuća kada treba da dobiju procenu o zaštiti životne sredine predajne opreme, gde je potrebno stotine papira samo za aplikaciju i neka isprate stručnost osoblja koje traži papire za nešto što nema nikakve veze sa logikom, odnosno gde se bacaju hiljade evra na nepotrebne procene, a da pritom Zakon važi i za onog u Medvedji i onog u Beogradu, pozabavite se malo radom SOKOJ a i OFPS njigovim taksama i mesečnoj papirologiji, a ne ovim banallnim primerima.Pa pozabavite se i koga stavljate u komisije za konkurse po Opštinama. Pozdrav .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi