Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Diplomirao prvi novinar-stipendista UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 11. 2009.

Diplomirao prvi novinar-stipendista UNS-a


Darko Dimitrijević (25), urednik Radio Goraždevca sa Kosova i Metohije, diplomirao je novinarstvo kao prvi stipendista Udruženja novinara Srbije.

Diplomska tema koju je branio na odseku za novinarstvo Internacionalnog univerzeitata Novi Pazar, odeljenja u Beogradu, bila je „Značaj lokalnog radija u izolovanim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“.

U zaključku Dimitrijević navodi da kada su u pitanju elektronski medijia na Kosovu i Metohiji vlada medijski haos. Među 39 srpskih, 5 televizija i 34 radio stanice, i 111 albanskih medija, 22 televizije i 89 radio stanica, samo je manji broj komercijalnih albanskih medija u situaciji da se izdržava od marketinga. Većina medija, navodi u svom radu Dimitrijević, zavisi od donatora koji finansiraju određene programske projekte i ogromna većina njih ne ispunjava ni osnovne uslove za emitovanje programa.

U informisanju preostalog srpskog stanovništva, koje osim na severu Kosova živi u seoskim izolovanim sredinama, prednjače beogradski mediji, a kao najslušaniju lokalnu informativnu emisiju Dimitrijević je naveo „Dnevnik“ KOSMA mreže, koju čini pet povezanih lokalnih radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku.

Analizom informativnog programa uočen je nedovoljan broj lokalnih informacija, ali i da što je izolovana sredina sa srpskim življem na KiM manja, to je slušanost radio stanice veća.
Istraživanja slušanosti Radio Goraždevca, iz Goraždevca kraj Peći, pokazala su da ovaj radio u pojedinim periodima sluša i do 1.200 ljudi, što je 60 odsto srpskog stanovništva opštine Peć.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi