Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kocijan saslušana u sporu protiv Tanjuga, Škoro tužio Novosti za “mobing”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 09. 2015.

Izvor: UNS

Kocijan saslušana u sporu protiv Tanjuga, Škoro tužio Novosti za “mobing”

Suđenje po tužbi Jasminke Kocijan protiv novinske agencije Tanjug za dokazivanje zlostavljanja na radu, nastavljeno je juče u Višem sudu u Beogradu. Iako je bila prisutna i direktorka Tanjuga Branka Đukić, njeno saslušanje je zbog nedostatka vremena ostavljeno za sledeće ročište.

U dvosatnom izlaganju Kocijan je govorila o dešavanjima posle objave na ličnom Fejsbuk profilu u vezi sa “slučajem Feketić”, za koji smatra da je uzrok profesionalnog omalovažavanja i promene odnosa direktorke i većine članova kolegijuma Tanjuga prema njoj.

Kocijan je navela da je dok je bila na bolovanju u zimu 2014. godine saznala iz Crvenog krsta šta se dešavalo prilikom spasavanja zavejanih u Feketiću, u kom je učestvovao tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, i to objavila na svom Fejsbuk profilu i da nije znala dok je ležala pod temperaturom da je njena objava dobila veliki odjek. Sama je saopštila da Tanjug nema veze sa objavom, a i agencija se ogradila od tog napisa sa naznakom da je novinarka na bolovanju. Kocijan je rekla da je i u razgovoru sa šefom Vučićevog kabineta navela da ponovo pročitaju ono što je napisala, jer nije napisala da je on to naredio, već svoja saznanja o tome šta se dešavalo na terenu.

Po povratku sa bolovanja primetila je da se odnos direktorke i urednika koji su je ranije pozdravljali sa poštovanjem promenio, a usledio je premeštaj sa uredničkog mesta u desku, na distributersko mesto, koje je osim umanjenja plate za oko 30.000 dinara, podrazumevalo više različitog posla koji se radi istovremeno i veću mogućnost da se napravi greška. Kocijan je navela da je retroaktivno novčano kažnjena za propust za koji nije odgovorna, kao i da je jedino od nje traženo da uzme slobodan dan iako je direktorka tražila da svi dođu na posao na dan održavanja izbora u Srbiji i istovremenog referenduma na Krimu, što je, kako je navela, za nju koja govori ruski i engleski, bilo dodatno poniženje jer je znala da je na poslu potrebna.

Kocijan je navela da joj je po povratku sa bolovanja oduzeto pravo na emitovanje tekstova što se radi samo ako neko predstavlja veliku pretnju po Tanjug, a da ona to nije i da se na lični poziv direktorke koja je cenila njene profesionalne kvalitete vratila u Tanjug posle 28 godina na mesto urednika multimedije, koje je podrazumevalo odgovornost za video, foto, fono i internet redakciju.

“To se radi kada želite da neko podnese otkaz”, rekla je Kocijan i dodala da je kaznivši nju direktorka Tanjuga htela da da primer drugima, kao i da pošalje poruku premijeru Vučiću da je lojalna, ali da nije uspela da mu se dodvori jer do sada premijer nije dao nijedan intervju Tanjugu, iako se radi o državnoj agenciji.

Kocijan je navela da direktorku Tanjuga zna iz vremena kada su zajedno izveštavale, da je njihov dogovor bio da sa mesta urednika multimedije ode za dopisnika u Moskvu i da dok se za to priprema, uskoči tamo gde je najpotrebnije, a to je bio posao dežurnog urednika u desku.

Kocijan je navela da se direktorkin odnos prema njoj promenio posle Fejsbuk objave, da je izbegavala iako su do tada svakodnevno komunicirale, čak je i učestvovala u izradu biznis plana Tanjuga. Da je direktorka čak izbegavala da ima i minimalan kontakt sa njom i spuštala bi slušalicu ukoliko se javljala na redakcijski telefon i odmah potom zvala drugi broj u istoj redakciji da bi se javio neko drugi. Kocijan je navela da je novinarski posao radila u sedam najeminentnijih domaćih i stranih redakcija do povratka u Tanjug, da je radila sa velikom strašću, a da se sada desi da krene na posao, a završi u domu zdravlja.

Suđenje se nastavlja 8. decembra. Novinarku Kocijan zastupa Kruna Savović, advokatica NUNS-a, u okviru projekta Besplatne pravne pomoći koji podržava organizacija Civil Rights Defenders, a Tanjug od ovog ročišta zastupa advokat Srđan Mauković.


Tužba protiv “Novosti” za zlostavljanje na radu


Prošle nedelje je nekadašnji šef deska “Novosti”, a sada urednik u “Sportu”, Srđan Škoro podneo tužbu Višem sudu u Beogradu radi zaštite od zlostavljanja na radu protiv NID Kompanije “Novosti” i generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Radomira Dmitrovića.

 

Ovo je drugi postupak koji je Škoro pokrenuo protiv “Novosti”. Prvi se odnosi na dokazivanje nezakonitog premeštaja iz “Večernjih novosti” u list “Sport”, za koji je već tada postojala odluka o prodaji.

Advokat UNS-a Zoran Lakićević, koji zastupa Škora u oba postupka, povodom tužbe za “mobing” navodi da postoje sva obeležja diskriminacije i zlostavljanja na radu.

“Na novim poslovima Škoro je onemogućen da radi, ne dobija radne zadatke, nema neophodni plan rada niti elektronski pristup tekstovima lista, a od juna ove godine generalni direktor ga svakog meseca kažnjava znatnim umanjenjem zarade, bez posebnog razloga i bez pisane odluke i obrazloženja, navodeći ga tako da na sopstvenu inicijativu otkaže ugovor o radu”, kaže Lakićević.

Tužba se osim na međunarodne konvencija, Ustav Srbije poziva na Zakon o radu i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

U tužbi je navedeno da u članu 6 Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu stoji da se zlostavljanjem smatra aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom koje se ponavlja, a za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog I profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog I koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu.

Premeštaj Škora sa mesta šefa deska u list “Sport”, stoji u tužbi, nije motivisan razlozima iz domena radno-pravnih odnosa, već predstavlja kaznu za istup u javnosti i izneto mišljenje na RTS-u u jutarnjem program na dan inaugurisanja Vlade.

D.B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi