Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komesar Saveta Evrope za ljudska prava: Srbiji treba bezbednije medijsko okruženje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 07. 2015.

Izvor: UNS

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava: Srbiji treba bezbednije medijsko okruženje

„Srbija mora da pokaže više odlučnosti u rešavanju nasleđa iz prošlosti, da poboljša borbu protiv diskriminacije i da uspostavi bezbednije medijsko okruženje“, rekao je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks, u izveštaju koji je danas objavljen.

Muižnieks je posetio Srbiju od 16. do 20. marta 2015. godine i tom prilikom se sreo sa predstavnicima vlasti i nevladinog sektora.

„Nekoliko važnih zakonskih koraka su preduzeti od strane vlasti u oblasti medija. Kleveta je u potpunosti dekriminalizovana 2013. godine. U avgustu 2014. godine parlament je usvojio Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim servisima“, naveo je u izveštaju Muižnieks dodajući da medijski zakoni imaju za cilj povećanje transparentnosti medijskog vlasništva, uz osiguravanje medijskog pluralizma i  usklađivanje relevantnih zakona i prakse sa evropskim standardima.

Komesar je naglasio značaj novousvojenog sistema projektnog sufinasiranja medija umesto dosadašnjeg sistema državnih subvencija.

U odeljku o  srpskoj medijskoj sceni Muižnieks podseća na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije iz ove godine o vlasništvu i kontroli medija u Srbiji, u kom stoji da je glavni generator medijske cenzure, samocenzure i tabloidizacije nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima, tesna veza između medija, političke elite i moćnih biznismena, kao i to što političke partije utiču na uređivačku politiku.

Komesar je zabrinut, zbog navoda, da Vlada, kao jedan od najvećih oglašivača u zemlji, veliki deo svojih oglasa objavljuje u medijima koji se smatraju lojalnim vlasti i poziva Srbiju da nastavi da primenjuje novousvojene medijske zakone koji stvaraju mogućnost da se popravi situacija kada je u pitanju preko potrebna medijska transparentnost.

Kada je u pitanju zaštita novinara od nasilja, Muižnieks se u izveštaju osvrće na novinare koji su pod 24-časovnom policijskom zaštitom, zatim slučajeve ubijenih novinara i nekažnjavanju počinilaca, kao i na slučaj prebijenog urednika FONET-a Davora Pašalića, gde do danas nisu otkriveni napadači.

Komesar se osvrnuo na samoregulatorna tela koja postoje u Srbiji navodeći praksu Saveta za štampu koji prati usklađivanje medijskog sadržaja sa kodeksom novinara i odlučuje o relevantnim žalbama podnetim od strane pojedinaca i institucija. Svoju zabrinutost iskazao je konstatujući da novinarska udruženja imaju sudove časti, ali da većina urednika tabloida nisu članovi novinarskih udruženja i zbog toga ne podležu nadzoru te vrste.

Komesar u svom izveštaju naglašava da sloboda izražavanja i medijska sloboda imaju ključnu ulogu u razvoju i napretku svakog demokratskog društva i da novinari moraju da pokažu visok stepen poštovanja ljudskih prava i etičkih standarda. Muižnieks je pozvao medije da organizuju kurseve i treninge za zaposlene, u čemu mogu da računaju na pomoć Saveta Evrope.

Izveštaj u celosti, na engleskom jeziku, možete pročitati ovde.

Deo izveštaja posvećen stanju u medijima pogledajte u prilogu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi