Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radio Peking u Srbiji snima emisiju o 70 godina pobede nad fašizmom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 06. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Radio Peking u Srbiji snima emisiju o 70 godina pobede nad fašizmom

Novinarska ekipa Radio Pekinga sutra završava petodnevni rad u Srbiji na snimanju specijalne emisije o 70 godina pobede nad fašizmom u II svetskom ratu.

Kineska delegacija u kojoj su zamenik direktora Li Zheyong, zamenik glavnog urednika Chen Xiaohai, direktor muzičkog kanala Xue Qi, reporteri Sun Xiao i Gao Xiang do sada je obišla Arhiv Kinoteke, Vojni muzej na Kalemegdanu, memorijalne muzeje i mesta streljanja u Kragujevcu i Kraljevu, Muzej istorije Jugoslavije u kojem je u toku izložba “Umetnost kao otpor fašizmu”.

U Arhivu Kinoteke pogledali su dokumentarni film o oslobođenju Beograda 1944. godine koji su snimili ruski snimatelji i razgovarali sa filmskim arhivistom Božidarom Marjanovićem, koji nosi ime po dedi koji je sa 32 godine poginuo u borbama za oslobođenje.

“U samim filmskim materijalima nisu sačuvani neposredni zločini, pošto su tadašnji žurnali imali izrazito propagandnu crtu. U samo nekoliko žurnala se može videti borba sa partizanima, dok ostali prikazuju kako se živi jedan miroljub život, snimaju se koncerti, plaže”, objasnio je Miloradović kineskim novinarima nemačke žurnale, a zatim prikazao ruski žurnal o oslobađanju Beograda u kom su mogli videti snimke uličnih borbi, ulazak partizana u grad, generala Ždanova, maršala Tita, komandanta Peku Dapčevića i čuti klicanje naroda.

U Radio Beogradu od direktora Dušana Radulovića dobili su arhivske tonske snimke koji bi im mogli koristiti u radu na emisiji. Kineski novinari posebno su se interesovali za emitovanje pesme Lili Marlen koja je prvi put emitovana 1941. godine u okupiranom Beogradu na talasima radija Zender Beograd, kao i za govore Tita i generala Ždanova.

Kineski novinari obišli su i bombardovanu zgradu RTS-a u Aberdarevoj i poklonili se ispred spomenika Zašto posvećenom ubijenim medijskim radnicima.

U Udruženju novinara Srbije, koje je domaćin novinarima Radio Pekinga, pored generalnog sekretara Nina Brajovića i predsednika Izvršnog odbora Petra Jeremića, kineske kolege upoznale su direktora Međunarodnog radija Srbija Milorada Vujovića i njegovog zamenika Igora Mladenovića.

Foto: UNS

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

22.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:43

bravo

Kinezi treba da nas uce borbi protiv fasizma. Tuzno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi