Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Posle „Blica“ i u „Kuriru“ novinari prekobrojni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 06. 2015.

Izvor: UNS

Posle „Blica“ i u „Kuriru“ novinari prekobrojni

Sa četvoro novinara dnevnog lista „Kurir“ zbog „racionalizacije troškova i mera štednje“ prošle nedelje prekinuta je saradnja, dok je njih troje dobilo ponudu za drugo radno mesto, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako su UNS-u rekle kolege, novinari su pre nedelju dana obavešteni da više neće raditi za ovaj dnevni list, s tim što je njih troje dobilo ponudu za drugo radno mesto.

„Mesecima menadžment ponavlja da opada tiraž, da zaposleni i honorani saradnici moraju da rade više, da daju 150 odsto svojih mogućnosti. Pretpostavili smo da ovako nešto može da se desi,“ navodi sagovornik UNS-a iz „Kurira“ i dodaje da ipak „ne smatra da je loš rad novinara doveo do pada tiraža“.

Novinari koji su proglašeni viškom, a sa kojima je UNS razgovarao saglasni su u oceni da je pad tiraža rezultat teške ekonomske situacije.

„Ljudi gledaju hoće li imati za hleb i naravno da manje kupuju štampu. Ali, nisu novinari krivi za takvu situaciju,“ kaže kolega iz „Kurira“ i dodaje da „ovakav slučaj nije ništa novo jer svaki put kad se firma suoči sa lošijim rezulatima u prodaji, pribegava otpuštanju novinara“.

Potvrdu otpuštanja dobili smo i od direktora News grupe Adria Media Group (AMG) u čijem je sastavu i “Kurir” Saše Milovanovića.

“U ovoj godini AMG je napustilo četvoro zaposlenih, od kojih se jedan trajno preselio u Kinu. Još troje zaposlenih dobilo je novu ponudu poslodavca - jedna koleginica dobila je ponudu da iz štampe pređe na veb, a dvojica dopisnika dobili su ponudu da nastave rad kao honorarni saradnici, što je inače praksa i za sve ostale dopisnike,” kaže Milovanović za UNS.

On dodaje da smatra da ne mora da objašnjava kakvo je stanje na medijskom tržištu.

“U drugim medijskim kućama se uveliko najavljuje i sprovodi veliki talas otpuštanja i rukovodstvo AMG ulaže ogromne napore kako bi odbranilo svako radno mesto”, kaže Milovanović i dodaje da je ova firma u ovoj godini zaposlila 85 radnika, da je otišlo sedmoro, a da ukupno u ovoj kompaniji radi oko 600 ljudi.

Ipak, kaže jedan od sagovornika, objašnjenje da se novinari otpuštaju zbog „racionalizacije troškova“ ne stoji jer, po nezvaničnim informacijama, u ovom dnevnom listu će uskoro početi da radi nekoliko kolega iz „Blica“.

„Ne znam da li su to novinari koji su u ’Blicu’ dobili otkaz ili oni koji još uvek tamo rade, ali dobio sam informaciju da će nekoliko njih preći u ’Kurir’. To obesmišljava objašnjenje menadžmenta da se smanjuje broj novinara zbog mera štednje“, kaže jedan od sagovornika iz „Kurira“ koji je želeo da ostane anoniman.

Na pitanje UNS-a o angažovanju kolega iz drugih medija, u „Kuriru“ nam nisu odgovorili.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

22.06.

2015.

Naca [neregistrovani] u 00:21

lele

Mare ne zna da vodi kolegijum

Odgovori
pet

19.06.

2015.

srba [neregistrovani] u 17:29

Mare, mare...

Marko Stjepanović, alijac Mare (kako mu odnedavno tepa Kučevac Sveta Marjanović), otjerao je iz Blica najbolje novinare, prelamače i urednike, a novine pretvorio u toaletoid. Već se priča da su Švajcarci iz Ringiera zatražili od ortaka iz nemačkog AxelSpringera da vrate Vesu Simonovića na mesto glavnog urednika. Izvršna direktorka Tijana Bajović i novinari sa većine rubrika se nadaju Vesovom povratku, ali to, za sada, ne dozvoljava Jelena Drakulić.
Za Simonoviću je izmišljena funkcija direktora Blica, iako se on nezvanično nalazi na poziciji glavnog urednika Alo.
Žao mi je kolege iz Kurira koji su dobili otkaze. Moj savet im je da zakucaju na vrata Blica, jer Blic u svemu kopira Kurir.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi