Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Advokat UNS-a o osporavanju registracije Ljiljane Smajlović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 10. 2009.

Advokat UNS-a o osporavanju registracije Ljiljane Smajlović


Povodom različitih ocena pravnog značaja i posledica rešenja MUP-a kojim je poništeno prvostepeno rešenje o upisu Predsednice UNS-a, kao lica ovlašćenog za zastupanje, u Registar društvenih organizacija i udruženja građana, advokat UNS-a Zoran Lakićević načinio je obrazloženje za članstvo, koje vas molimo da pročitate.

1. Ovim rešenjem nije poništen izbor Predsednice UNS-a, niti je odbijen zahtev za njen upis u Registar. MUP ne može da poništi izbore u Udruženju, niti je ovlašćen da ih odobrava, pa tvrdnje da je donetim rešenjem anuliran izbor Predsednice UNS-a sasvim sigurno nisu tačne.

2. Ovo rešenje nije meritorno rešenje (ne rešava suštinu stvari) i njime se samo nalaže prvostepenom upravnom organu (ne Udruženju) da upotpuni postupak i ponovo odluči o upisu.

Ovo rešenje, dakle, nije doneto zbog Udruženja i njegovih eventualnih grešaka u postupku izbora, nego zbog nejasnoća u obrazloženju prvostepenog rešenja koje je uočio drugostepeni organ i po čijem ukazivanju će prvostepeni organ upotpuniti postupak i razjasniti stvari koje su drugostepenom organu bile nejasne.

3. Zbog navedenog, očigledno su pogrešne tvrdnje da je ovim rešenjem okončan (završen) upravni postupak. Naprotiv. ovim rešenjem se upravo nalaže njegovo nastavljanje (po već podnetom, a nikako po novom zahtevu za upis).

4. Pravna pouka da je rešenje konačno u upravnom postupku, odnosi se na rešenje, a ne na postupak. Prema pravilima upravnog postupka, rešenje je konačno (ne i pravosnažno) onda kada protiv njega nije mogućno podneti žalbu, kao redovni pravni lek, nego samo tužbu u upravnom sporu.

Iako je nezadovoljno navedenim rešenjem MUP-a, Udruženje ipak ne mora da podnosi tužbu protiv takvog rešenja, jer njime nije doneta negativna meritorna odluka na štetu Udruženja, kako bi bilo u slučaju da je drugostepeni organ preinačio prvostepeno rešenje o upisu i odbio upis u Registar.
Za takvu odluku drugostepeni organ nije imao ni pravne volje ni argumenata, pa je predmet vratio prvostepenom organu da upotpuni postupak i ponovo odluči o upisu. Mislim da Udruženje može spokojno da sačeka ovu odluku MUP-a, jer prvostepeni organ nema razloga da ne usvoji zahtev za upis, s obzirom da su izbori za predsednika UNS-a bili regularni, legitimni i po rezultatu glasanja sasvim ubedljivi. Osim toga, MUP nije ovlašćen da ulazi u ocenu valjanosti postupka i zakonitosti odluke o izboru predsednika UNS-a, već je njegova dužnost da kao lice ovlašćeno za zastupanje upiše (evidentira) ono lice koje je od strane nadležnih organa UNS-a označeno kao takvo.

5. Tumačenja da je navedenim rešenjem anuliran izbor predsednice UNS-a i da Ljiljana Smajlović nije predsednik UNS-a, sasvim su netačna i zlonamerna, jednako kao i tvrdnje da je navedenim rešenjem poništen upis celog rukovodstva UNS-a.

Osim predsednice UNS-a, kao lica ovlašćenog za zastupanje, MUP ne evidentira izbor bilo kog drugog organa Udruženja. Izbori organa UNS-a mogu valjano biti osporeni samo u okviru Udruženja, u skladu sa Statutom, a MUP nije ovlašćen i ne može da uređuje odnose u Udruženju.

6. Iz navedenog proizlazi i da su sasvim manipulativni navodi iz javnog saopštenja predsednika Aktiva veterana kojima se u javnosti stvara pogrešan utisak da je MUP svojim rešenjem prihvatio stav da su "sva glasanja na izbornoj skupštini u Vrnjačkoj Banji bila nezakonita i višestruko neregularna" i da su rešenjem MUP-a "osporene i sve odluke koje su potom doneli i potpisali Smajlović i takozvana uprava.". To je samo želja grupe novinara-veterana, koji nisu zadovoljni izbornim rezultatima i neuspelim bojkotom Skupštine, i treba ih shvatiti ozbiljno samo zbog ozbiljnih štetnih posledica koje takve javne tvrdnje mogu prouzrokovati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi