Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otvorena izložba Belićevih fotografija u Goraždevcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 05. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Otvorena izložba Belićevih fotografija u Goraždevcu

U sali Doma kulture u Goraždevcu, na Kosovu i Metohiji, otvorena je izložba „Lica“ višedecenijskog fotografa i penzionisanog urednika fotografije u NIN-u Branka Belića.

Poznata lica srpske i jugoslovenske javne scene koja je Belić profesionalno sretao od 1972. godine, sa njima se družio i fotografisao ih, posle Beograda i Pariza stigla su prvo do Gračanice, a sada i u enklavu Goraždevac. Portreti velikana, slikara, glumaca, političara, novinara... njih 53, izloženi su u velikoj sali i retka su prilika za oko 1000 stanovnika Goraždevca da vide ono što su pre njih videli bezbrižni stanovnici velegrada.     



„Drago mi je da prvi put izlažem u Metohiji. Da nisam doživeo poplavu u kojoj mi je sve stradalo bio bi mi tu i fotoaparat“, rekao je Branko Belić i okrenuo prema publici „pametni“ telefon i fotografisao publiku. Isto je učinio i 2013. godine kada je svoj profesionalni fotoaparat okrenuo ka brojnijoj publici u Gračanici, ali mu je od tada do juče, kada je izložba otvorena, pokućstvo sa bogatom foto-arhivom i fotoaparatima stradalo u poplavljenoj porodičnoj kući u Obrenovcu.  

Na otvaranju izložbe govorili su Petar Đinović, odgovorni urednik galerije RTS-a i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, koji je uz Radio Goraždevac, Dom kulture u Goraždevcu i Udruženje novinara Srbije, organizovao otvaranje izložbe foto-portreta.

Među odabranim fotografijama izloženim u Goraždevcu nalaze se i likovi Bekima Fehmiua, Patrijarha Pavla, Emira Kusturice, Duška Radovića, Živojina Pavlovića, Puriše Đorđevića, Matije Bećkovića, Dobrice Ćosića, Ljubice Cuce Sokić, Mladena Markova, Ratka Vulanovića, Aleksandra Tijanića. 

 

 

Belićeve fotografije su uz Beograd, Pariz i Gračanicu, prethodno izlagane u Prijedoru i Banjaluci.

Bogata foto-monografija „Lica“, koja je obuhvatila deo Belićevog 40-godišnjeg stvaralaštva, ostala je na poklon Domu kulture u Goraždevcu. Ovu monografiju objavili su “Službeni glasnik” i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića.

U katalogu koji prati izložbu stoji: „Oni sa jednim licem najbliži su istini“.

Izložba fotografija Branka Belića u Goraždevcu otvorena je juče, na dan kada je UNS, po četvrti put, postavio ploču nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću iz Radio Prištine. Ploča je postavljena na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča-Zočište, u opštini Orahovac i sa kog su je unazad tri godine rušili nepoznati ljudi koje kosovske institucije nisu pronašle i kaznile.

Foto: UNS i Radovan Pantović

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

29.05.

2015.

anonymous Миле Јаснић [neregistrovani] u 18:18

За пример

Изложба фотографија господина Белића у Гораждевцу указује на чињеницу коју политичари заборацљају, а она се односи на учињено дело а не на уштиркане фразе. Вредно је ради одбране идеје о праву на живот једном народу, који се вековима бори за пламен на свом огњишту, да се та идеја подпирује и другачије и боље него што то неки свакодневно декламују у своје име и у дресу партије којој припадају. Оваква културна дела, и друга дела од живота, треба на Косову свакодневно чинитии телевизијски репризирати, и фразе ће избледети, а народ ће заживети и преживети време у коме је гзрнут да страда и нестане. На сву срећу, неки часноделни су отворили прозорче и свеж ваздух је пирнуо. И зато, организаторима све честитке!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi