Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS sa DNKiM četvrti put postavlja ploču nestalim novinarima kod Velike Hoče
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 05. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

UNS sa DNKiM četvrti put postavlja ploču nestalim novinarima kod Velike Hoče

Udruženje novinara Srbije (UNS) zajedno sa kolegama iz Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u sredu, 27. maja, u 13 sati, četvrti put postaviće ploču nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću iz Radio Prištine. Ploča će biti postavljena na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča-Zočište, u opštini Orahovac.

 

Ploča je rušena unazad tri godine, ubrzo po postavljanju. Kosovska policija i drugi nadležni do sada nisu otkrili ko je i zašto rušio ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih."

Na dan nestanka Slavuj i Perenić su krenuli da urade prilog o povratku otetih monaxa u manastir Sveti Vrači u Zočištu. Greškom su skrenuli u oblast koju je 1998. godine kontrolisala OVK. Od tada ih nema. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Pre postavljanja ploče nestalim novinarima predstavnici UNS-a i DNKiM-a srešće se sa predsednikom Opštine Gračanica Vladetom Kostićem. Odbornici ove opštine su početkom maja pozitivno odgovorili na inicijativu Udruženja i dodelili zemljište površine 400 kvadratnih metara na 99 godina, uz mogućnost produženja, bez obaveze plaćanja zakupnine, za izgradnju Novinarskog doma.

Istog dana u 17 sati u Domu kulture u Goraždevcu biće otvorena izložba fotografija Branka Belića i predstavljena foto-monografija "Lica" u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara...

Fotografije su nastajale od 1972. godine do današnjih dana kada je Belić prvo kao fotoreporter, a kasnije, do penzionisanja, urednik fotografije nedeljnika NIN, dolazio u kontakt sa našim velikanima.

Među odabrane 53 fotografije biće i portret glumca Bekima Fehmiua.

Izložbu će otvoriti predstavnici UNS-a, a autor fotografija Branko Belić biće tu da se druži sa posetiocima i odgovara na pitanja.

Organizatori izložbe su Dom kulture Gračanica i Dom kulture Goraždevac u saradnji sa UNS-om.

Belićeve fotografije prethodno su izložene u Beogradu, Prijedoru, Banjaluci, Parizu, Gračanici.

“Službeni glasnik” i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića izdavači su bogate foto-monografije "Lica".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi