Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS istražuje: Zašto ne funkcioniše Registar medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 04. 2015.

Izvor: UNS

UNS istražuje: Zašto ne funkcioniše Registar medija

Iako je Registar medija koji je zamenio Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre sa radom počeo još 13. februara, ni nakon dva meseca u njega još uvek nije unet nijedan podatak.

 

U APR-u, kako saznaje UNS, još uvek nisu obezbeđene tehničke mogućnosti da podaci koji su stigli od izdavača medija mogu da postanu javni.

Kako nam je rečeno, tek za dve, tri nedelje biće moguće postaviti ih na server.

Istovremeno, u APR-u još uvek nisu sigurni ni koje podatke mediji treba da dostave.

Naime, problem su suprotstavljene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Pravilnika o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija u Registar medija.

Zakonom o javnom informisanju i medijima je propisano da podatke o iznosu dodeljenih novčanih sredstava mediju na ime državne pomoći i dodeljenih sredstava od organa javne vlasti Registru dostavlja organ javne vlasti, dok je u Pravilniku navedeno da ih dostavlja izdavač medija.

Kako je UNS-u rečeno u APR-u, „zbog suprotnosti u odredbama Zakona i Pravilnika, napravljen je kompromis, pa je stav Agencije da do 13. avgusta, ove podatke pri podnošenju ostale dokumentacije dostavljaju izdavači medija, a nakon ovog roka organ javne vlasti“.

Na pitanje UNS-a da li je izdavač medija, i nakon dostavljanja podataka Registru, a pre 13. avgusta, krajnjeg roka koji je predviđen Pravilnikom, obavezan da svaku državnu pomoć prijavi naknadno, u Agenciji nisu znali da odgovore.

„Svakako sada nemamo tehničkih mogućnosti da podatke ubacimo na server, tako da je najbolje da izdavači ne žure sa dostavljanjem dokumentacije nego da podatke pošalju neposredno pre 13. avgusta, kada budu sigurni da neće dobijati novu novčanu pomoć“, rečeno je UNS-u.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi