Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Veran Matić: Verujem da će suđenje otkriti nalogodavce i ubice Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 03. 2015.

Autor: D.B.

Veran Matić: Verujem da će suđenje otkriti nalogodavce i ubice Ćuruvije

Tokom konferencije "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u OEBS regionu" Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je da veruje da će se na samom suđenju, koje počinje 16. aprila, utvrditi ko su počinioci i nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije.


Matić je dodao da su oni koji su radili na slučaju Ćuruvija priključeni timu koji već radi na slučaju Pantić. Sada devet istražitelja intenzivno rade i pomaci koji su do sada napravljeni, rekao je Matić, garantuju da će se ubistvo Pantića u narednom periodu razrešiti.

 

Kao najkomplikovaniji Matić je istakao slučaj Dade Vujasinović koji se dugo godina vodio kao samoubistvo, da bi ga kasnije tužilaštvo definisalo kao ubistvo.

“U slučaju Vujasinović radimo na pripremi za superveštačenje. Dobili smo ponudu od nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu”, rekao je Matić.

O istrazi ubistva medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, za koji je Komisija naknadno preuzela mandat Matić je rekao da se takođe radi o složenom slučaju i da postoje dve linije kojima se otkrivaju krivci.

“S jedne strane to je onaj ko je izvršio opaljenje granate na RTS. To su pripadnici NATO pakta. Preko Specijalnog tužilaštva smo se obratili NATO-u da dobijemo podatke ko je izdao naređenje, ko je osmislio jednu ovakvu akciju i ko je izvršio ispaljenje same rakete. Do sada nismo dobili nikakve odgovore. Ali će se i dalje ići po tom tragu. Između ostalog i Amnesti internešenel je već tada rekao da je ovde reč o ratnom zločinu. Ovo je bio presedan kada je u jednom drastičnom obliku prvi put gađana jedna medijska kuća”.

Govoreći o drugom pravcu istrage Matić je naveo da “postoji već dosta dokaza da se znalo da će se dogoditi bombardovanje i da je političko rukovodstvo zemlje svesno žrtvovalo ove ljude”.

“U ovom slučaju imamo jednu presudu i izdržanu kaznu tadašnjeg direktora RTS-a. Postoji sumnja da je on svesno preuzeo odgovornost na sebe da ne bi odgovarali oni iz političkog vrha zemlje u to vreme, koji su imali nadležnosti. Sam direktor nije mogao doneti odluku da ne iseli zaposlene iz zgrade RTS-a”, rekao je Matić.

Matić je istakao da članovi Komisije za istraživanje ubistava novinara nisu plaćeni, da nemaju honorare ili dnevnice. Da će ozbiljniji izdaci od nekoliko desetina hiljada evra biti za superveštačenje holandskog instituta u slučaju Dade Vujasinović, ali da se ta sredstva neće izdvajati iz budžeta, već da će biti prikupljena iz donacija.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac konferenciju je završio pobrojavši datume napada na francuske i danske karikaturiste tokom ove godine, ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, kao i radnika RTS-a u NATO bombardovanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi