Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari položili vence stradalima u bombardovanju RTS-a 1999. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 03. 2015.

Izvor: UNS

Novinari položili vence stradalima u bombardovanju RTS-a 1999. godine

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, predsednik Izvršnog odbora Petar Jeremić i inicijativna grupa novinara koja učestvuje u konferenciji “Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a“, položili su danas vence na spomenik radnicima RTS-a poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine. Vence na spomenik "Zašto?" položili su predstavnici ruskih medijskih kuća "Rusija 1", "Lajf njuz" i "Raša tudej", kao i novinar Marat Sajčenko, koji je nedavno bio zarobljen u Ukrajini.

Njima  su se pridružili novinari iz Engleske, Litvanije i Španije, članovi "Narodne komore" pri Kancelariji predsednika Rusije, kao i pripadnici ruskog civilnog sektora.

– Kada sam u Srbiji i gledam lica lepih ljudi koji ovde žive nikako ne mogu da poverujem da se nešto ovako desilo u centru Evrope. Posledice rata sam video u Libiji i Siriji, ali nisam očekivao da ću videti tragove sličnih događaja u Srbiji. Nažalost, imam lično iskustvo pri kome sam osetio strahote rata. Prošle godine sam izgubio prijatelja novinara u Ukrajini. Poginula su i dvojica mojih poznanika. I sam sam postao zarobljenik dok sam ispunjavao novinarske obaveze. Sa gorčinom govorim o nedopustivosti takvih događaja. Naš novinarski posao je težak. Ali nijedan tekst, slika, reportaža, ne sme da bude cena ljudskog života! – poručio je Sajčenko.



U bombardovanju zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici u Beogradu u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine u 2.06, poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Foto: Željko Jovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi