Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Strože kazne za napade na novinare po izmenjenom Krivičnom zakoniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 09. 2009.

Strože kazne za napade na novinare po izmenjenom Krivičnom zakoniku


Pretnje i napadi na novinare prema novousvojenom Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika strože će se kažnjavati.

Među „poslovima od javnog značaja“, u kojima postoji povećan rizik za bezbednost osobe koja ga obavlja, našao se i novinarski.

Podsećamo da je Udruženje novinara Srbije pre više od godinu dana predstavilo predlog za bolju krivično pravnu zaštitu novinara. Profesor Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, advokat UNS-a Zoran Lakićević i Nino Brajović, tadašnji predsednik UNS-a, sačinili su predlog koji je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

UNS je tražio da zakon jednako od napada štiti novinare kao i druga zanimanja od javnog značaja, što je prihvaćeno izmenama Krivičnog zakonika.

Krivični zakonik u dodatom stavu 32, člana 112, navodi da su to poslovi „od značaja za javno informisanje, zdravlje ljudi, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima“.

Kazna zaprećena za ubistvo osobe koja obavlja posao od javnog značaja, a u vezi sa tim poslom, kreće se od minimalnih deset do maksimum četrdeset godina zatvora. (Član 114, tačka 8).

Za tešku telesnu povredu ili teško narušavanje zdravlja lica koje obavlja posao od javnog značaja predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ukoliko je osobi koja radi posao od javnog značaja naneta „teška telesna povreda ili je zdravlje narušeno tako teško da je usled toga doveden u opasnost život povređenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj meri oštećen ili oslabljen neki važan deo njegovog tela ili važan organ ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad povređenog ili trajno i teško narušenje njegovog zdravlja ili unakaženost“ za napadača je zaprećena kazna od dve do dvanaest godina zatvora.

Ako od posledica napada ovo lice premine predviđena kazna zatvora je pet do petnaest godina.

Prema članu 138. i dodatom stavu 3. od jedne do osam godina zatvora kazniće se lice koje ugrozi sigurnost pretnjom da će napasti na „život ili telo“ najviših državnih službenika, odnosno njemu bliskih lica, ali i novinara, tj. „lica koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja“.

UNS skreće pažnju novinarima da je uvedeno krivično delo nedozvoljenog javnog komentarisanja sudskih postupaka do donošenja pravosnažne sudske presude. (Član 336a Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika).

Takođe, prema članu 337 i izmenjenom stavu 2 zaprećen je zatvor do dve godine onome ko „bez odluke suda objavi tok krivičnog postupka u kojem je isključena javnost ili odluku koja je u krivičnom postupku prema maloletniku donesena ili objavi ime maloletnika prema kojem je postupak vođen ili podatke iz kojih se može saznati o kom se maloletniku radi“.

Izmenama Krivičnog zakonika preti se kaznom zatvora od tri meseca do tri godine onome ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu (član 387, stav 4).

Izmene Krivičnog zakonika možete pronaći na sajtu UNS-a  www.uns.org.rs u odeljku zakoni (http://www.uns.rs/sr-Latn-CS/content/zakoni/492/va%C5%BEe%C4%87i-zakoni.xhtml).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi