Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako je u razmaku od dva sata došlo do objavljivanja pogrešnih informacija o spasavanju bebe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 03. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Kako je u razmaku od dva sata došlo do objavljivanja pogrešnih informacija o spasavanju bebe

Šta se u petak, 13. marta, u medijima dešavalo i kako je u razmaku od dva sata došlo do objavljivanja dve netačne informacije da je helikopter sleteo, a beba spasena? Prvu netačnu informaciju objavio je RTS onlajn pozivajući se na svog dopisnika. “Beba je bezbedna u kragujevačkoj bolnici” naveo je RTS. U blog formi, prateći vesti iz minuta u minut, u 21.25 RTS piše da je sanitetsko vozilo sa bebom uz pratnju policije stiglo u bolnicu u Kragujevcu preko Kopaonika.

“Izvori dopisništva u Kraljevu, dva izvora, potvrdila su tu vest. U 20.30 naše dopisništvo poziva svoj izvor koji kaže da dete ide prema Kragujevcu, a drugi izvor je potvrdio da je preko Kopaonika stiglo u Kragujevac. Dopisništvo javlja onlajn redakciji. Čim saznajemo da nije tačna mi tu vest brišemo iz lajv bloga, nastavljamo da pratimo dalje, a na tviteru pišemo izvinjenje”, kaže UNS-u urednik sajta RTS-a Ljubiša Obradović, kojem je poznat identitet oba izvora pogrešne informacije.

 

Drugu netačnu informaciju, nakon samo dva sata, objavila je agencija Beta.

“Kako je za RTS izjavio direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić, na Aerodromu “Nikola Tesla” bebu je dočekala ekipa lekara sa sanitetskim vozilom za prebacivanje do Instituta”, javlja Beta, a prenosi Politika Onlajn u 23.49 sati.

“Vest je data posle Trećeg Dnevnika RTS-a, u 23.29 sati. U Dnevniku je bila telefonska izjava direktora Instituta Radoja Simića. Mi smo je loše interpretirali i napisali da je bebu dočekala ekipa lekara. Sutradan u 11.30 smo poslali ispravku”, kaže Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik Bete i dodaje da se radilo o „nepreciznom prenošenju izjave sa RTS-a“.

Na pitanje UNS-a da li je u redakciju stiglo saopštenje u kojem se navodi da se događaj desio, urednik Bete kaže da nije bilo nikakvog saopštenja ili telefonskog poziva sa takvim informacijama.

“Cela priča sa nama počinje i završava se sa tom izjavom. Neprecizno smo je dali”, kaže Cvejić i dodaje da su kolege u redakciji videli na sajtovima sličnu informaciju i da su već bili pod tim utiskom.  

Satnica leta

Kako je na konferenciji za novinare održanoj u subotu, 13. marta, rekao komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić, "helikopter je u 20.15 sati poleteo sa aerodroma u Batajnici. Transport bebe iz kasarne u Raškoj počeo je sat vremena nakon poletanja, u 21.15, dok je u 22.15 helikopter dva puta neuspešno pokušao da sleti na aerodrom Nikola Tesla. U 22.31 izgubljena je komunikacija sa posadom".

Komentari (3)

ostavi komentar
pon

16.03.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 21:41

Pitanje

A koja je poenta ovog epohalnoh teksta?
Šta ste razjasnili, koje nedoumice otklonili? Ponovili ste prežvakano.

Odgovori
pon

16.03.

2015.

Aleksandar Milošević [neregistrovani] u 18:47

opelo za novinarstvo

Ako je moguće da i nakon toliko nepreciznosti = dezinformcija RTS i Beta i dalje rade na izveštavanju javnosti onda je bolje da odmah u potpunosti sahranimo novinarstvo. Ionako ima isuviše razloga za to.

Odgovori
pon

16.03.

2015.

Života [neregistrovani] u 18:11

Dobro obavešteni!!!

Kad već RTS navodi da je njihov dopisnik imao dva izvora informacija, neka navede i javnosti saopšti njihova imena. Moje mišljenje, RTS treba prvo da raščisti metež među svojima, informacija je krenula od njih, a sigurno ne, od tamo nekih, koji su samo njima poznati.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi