Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako je UNS dospeo u novosadsku priču o Tanjugovoj grešci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 01. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Kako je UNS dospeo u novosadsku priču o Tanjugovoj grešci

Jučerašnji izveštaj Radio televizije Vojvodina „Vest o medijskim slobodama spin ili greška?“ našao se u današnjem pres-klipingu koji dobija UNS. Generalni sekretar Nino Brajović odgovorio je na pitanje novinara RTV-a da UNS nije izvor pogrešne informacije o stanju medijskih sloboda u Srbiji.

UNS se u tekstu RTV-a u kom u vazduhu visi pitanje da li je TANJUG slučajno ili namerno pogrešio objavljivanjem starog kao novog, još nepostojećeg, godišnjeg izveštaja Reporta bez granica o rangiranju Srbije na osnovu medijskih sloboda, pojavljuje u tom kontekstu.

Iako se čitaocima na samom početku teksta stavlja do znanja da je TANJUG u nedelju objavio netačnu vest zbog koje se juče izvinio javnosti i medijima, RTV osim sumnje u nameru TANJUG -a, dodatno otvara  mogućnost da izvor informacije ipak nije bio TANJUG.

Radio Novi Sad nezvanično je saznao, objavljuje RTV, da pogrešna informacija potiče od „jednog od novinarskih udruženja“.  UNS nije. To je potvrdio gensek, ali u nastavku teksta, drugi sagovornik, Dinko Gruhonjić, predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ne otkriva da li je možda ovo udruženje potencijalni izvor pogrešne  informacije, već komentariše da li se radi o TANJUG -ovoj „novinarskoj patki“ ili „namernom falsifikatu“.

Pokušali smo da pre poziva novinarki koja je autor teksta ispratimo sled. TANJUG je u nedelju 11. januara objavio vest da je Srbija u 2014. napredovala za devet mesta po Reporterima bez granica u odnosu na prethodnu godinu. Tu vest prenela je istog dana većina medija, a UNS ju je objavio u ponedeljak 12. januara, u 9.37 sati i to prenevši Blic, koji je preuzeo TANJUG-ovu informaciju.  Sajt cenzolovka.rs uočio je TANJUG-ov promašaj i državna agencija je dva dana od objavljivanja netačne informacije napisala izvinjenje zbog „nenamernog previda“.

UNS je pozvao novinarku Jasminu Dabić, autorku teksta, da bi saznao kako je UNS dospeo u priču o izvorima, kada je i njena redakcija, RTV, vest pustila dan pre UNS-a, u nedelju, pošto ju je emitovao TANJUG.  

„Nisam videla kada je UNS objavio tu vest. Nije bilo loše namere. Nekoliko nas je pročitalo tekst. Kolega je nazvao generalnog sekretara UNS-a i pitao ga da li bi moglo biti da su novinarska udruženja izvor i on je to negirao“, kaže koleginica Dabić.

Na pitanje UNS-a da li su proverili u drugim novinarskih udruženjima nezvaničnu informaciju koju su imali Dabić je potvrdila da im je u NDNV-u rečeno da ni oni nisu izvor informacije.

„Za sve to smo saznali juče u 14 sati, a naša informativna emsija kreće u 15 sati. Deo priče nismo mogli da proverimo. Od novinarskih udruženja kontaktirali smo UNS i NDNV“.    

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi