Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održana komemoracija najstarijem novinaru u Srbiji Vitomiru Bujišiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 01. 2015.

Izvor: UNS

Održana komemoracija najstarijem novinaru u Srbiji Vitomiru Bujišiću

Komemoracija dugogodišnjem novinaru i uredniku lista „Glas Podrinja“, članu UNS-a i najstarijem novinaru u Srbiji Vitomiru Viti Bujišiću održana je danas u Udruženju.

 

U prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega o Bujišiću su govorili generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i kolege veterani Rastko Guzina,  Radisav Rade Brajović i Nada Vukićević.

“Bio je redak primer čoveka koji je svojom istrajnošću uspeo da novinarski posao radi sedam decenija i da tokom čitave karijere istraje u zaštiti profesionalnih interesa. U novinarstvu je veština da kada vam neko učini nepravdu, ne postanete njemu profesionalni neprijatelj, a Vita je to uspeo,” rekao je Brajović i dodao da je rad Vitomira Bujišića od velikog značaja za UNS, ali i za istoriju srpskog novinarstva.

“Rado i često ćemo ga spominjati mladim generacijama koje školujemo i hrabrimo da se bave novinarskim poslom”, rekao je Brajović, nakon čega je pročitao pesmu o Bujišiću koju je napisala koleginica Slavica Mičić.

Novinar veteran Rastko Guzina rekao je da je Vita Bujišić bio jedan od kolega koji su “život posvetili novinarstvu, ugradili u njega znanje i umeće i koji su to uvek činili dostojanstveno, celovito i odano, iz dna duše, punim srcem. U ovu našu profesiju uzidao je samog sebe”, naveo je Guzina.

Rade Brajović za Bujišića je rekao da je bio univerzalna ličnost.

“Pisao je sve novinarske žanrove, mnogo je radio, ali nikada nije propuštao priliku da pomogne mladim kolegama. Vukao je novinare ka ovoj profesiji i motivisao ih da stvaraju”, rekao je Rade Brajović.

Vitomir Bujišić preminuo je 7. januara u Beogradu u 98. godini. Rođen je 1917. godine u Krivaji (Pocerina). Završio je učiteljsku školu u Beogradu.

Novinarstvom je počeo da se bavi maja 1945. godine kao novinar tada tek osnovanog lista „Glas Podrinja“ u Šapcu. Nekoliko godina kasnije postaje i urednik, a nakon privremenog ukidanja „Glasa Podrinja“, radio je kao urednik listova „Novi dani“ i „7. juli“ .

Bio je dopisnik Tanjuga iz Tuzle i urednik i direktor Radio Tuzle. Nakon ponovnog pokretanja „Glasa Podrinja“ krajem 1954. godine ponovo postaje direktor i glavni i odgovorni urednik. Bujišić je bio i direktor Radio-novinske izdavačke i radne organizacije (NIRO) u Šapcu, odakle 1975. godine odlazi u penziju.

Vitomir Bujišić napisao je 28 knjiga. Član je UNS-a od 1945. godine. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, među kojima i Nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore (2007).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi