Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS obeležio novinarsku slavu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 11. 2014.

Izvor: UNS

UNS obeležio novinarsku slavu

Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je danas svoju krsnu slavu, Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.

 

Rukovodstvo UNS-a, članovi Uprave, kolege i prijatelji slavu su obeležili u prostorijama Udruženja. Slavski obred služio je sveštenik Vaznesenjske crkve protojerej Mile Milijančević.

Novinari Srbije slavili su Aranđelovdan kao svoju slavu do Drugog svetskog rata a UNS je ovu tradiciju obnovio 2001. godine.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

22.11.

2014.

anonymous Миле Јаснић Черењски [neregistrovani] u 08:41

Слава по традиционалном обичају

Данас многа удружења и друштва обележавају своје славе, али то чине доста невешто и на начин како им је проповед оставила идеологија комунизма. Не треба то тако чинити. Такве славе и оне еснафске имају у прошлости дубоке корене изворности домаћинске српске крсне славе, и то је оно по чему се ми обичајно издвајамо од других нација. Најизворнији облик српске славе и данас се спроводи још само у Рашком Ибру и Старој Студеници. Из времена светосавља и прве српске државности, када се слава као обичај укоренила у народу, који је у исто време стварао своју државу и своју културу и традицију, као духовну и државну творевину, остали су овде у овом крају Доњег Ибра и данас аутентични, изворни обичаји српских слава и преслава. Шта значи дизање ”треће” чаше на слави, још само се овде може видети. У новинарству, бавећи се српским селом и његовом културом, могу се скромно похвалити да у својој архиви, уз доста тога објављеног у мојим емисијама у серијалу ТРАГ на РТС-у, имам, а и сада снимам све аутентичне изворне славе које се обичавају у Старој Рашки и Старој Студеници...и зато, овом приликом предложио бих УНС-у да одпочне обележавање своје славе на начин достојан јединствености овог обичаја у српској култури. Спреман сам да у томе помогнем удружењу.

Odgovori
pet

21.11.

2014.

Д.Илић [neregistrovani] u 16:59

Срећна слава...

... драге колегинице и колеге.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi