Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Bez diskusije o slobodi medija u Odboru za kulturu i informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 10. 2014.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Bez diskusije o slobodi medija u Odboru za kulturu i informisanje

U okviru Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije se danas diskutovalo o slobodi medija, a na zakazanoj sednici nije postojao kvorum za odlučivanje. Od sedamnaest članova Odbora sednici je prisustvovalo troje, Vesna Marjanović (DS), predsednica, Aida Ćorović (DS) i Branka Karavidić (Poslanička grupa Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije).

 

Aida Ćorović se prisutnima obratila naglašavajući da to čini kao novinarka i predstavnica civilnog društva, a ne kao poslanica i izrazila bojazan da se „na neki način vraćamo u 90-te godine“ i da je „šokirana vešču da je odbijeno javno slušanje“.
                                                                                                                                                                                 
Predsednik Nove stranke Zoran Živković, rekao je da su članovi vladajuće koalicije pobegli iz Odbora, da opstruiraju njegov rad i da „u Srbiji, 2014. godine, mi ne možemo da pričamo da vlast zatvara medije. Pokušava da ih zatvori, za sada uspešno. Ali se nadam da su to poslednji trzaji“. Živković se osvrnuo da je u njegovo vreme zatvoreno glasilo zemunskog klana.

Iz Nove stranke govorio je i Vladimir Pavićević koji je konstatovao da je „vlada pala“ pozivajući se na to da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac predložio termin održavanja sednice, a da se predstavnici vlasti i on sam nisu pojavili.

„Imamo očigledan sukob ministra i naprednjačke većine“.

Pavićević je naveo da su se tokom mandata ministra Tasovca desile veoma loše stvari, a da on „nije progovorio ni jednu jedinu reč“ i da nije imao hrabrosti da dođe na sednicu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Borko Stefanović rekao je da ovakvi sastanci pokazuju da za naprednjačku većinu ne postoji problem slobode medija i da je za njih sve uspešno, „medijski diznilend“, a da je u medijskoj sferi situacija neizdrživa.

„Na jednoj privatnoj televiziji imate ogroman poreski dug koji vlast toleriše. Ta televizija vlasti vraća u naturi, time što ih besomučno forsira na svim mogućim, informativnim, zabavnim, emisijama sa kuvanjem, pevanjem, smejanjem, tapšanjem, apsolutno provejava samo i isključivo Srpska napredna stranka, Aleksandar Vučić“.

Predsednik Odbora Vesna Marjanović iz Demokratske stranke navela je da je sednica o „Primeni člana 4. Zakona o javnom informisanju i medijima“ više puta odlagana iz različitih razloga. Da je sednicu zakazanu za 27. oktobar pomerila na molbu poslanika većine iz Srpske napredne stranke zbog slave stranke, zatim je naknadno zakazani datum ponovo pomeren zbog dopisa iz Ministarstva kulture i informisanja i želje ministra Ivana Tasovca da prisustvuje sednici.

Predsednica Odbora navela je da je potvrdu za učešće na današnjem skupu imala od ministra Tasovca i državnog sekretara Saše Mirkovića koji se nisu pojavili, a nisu otkazali svoj dolazak.

Na zahtev većine članova Odbora koji je jutros stigao Marjanovićeva je najavila novu sednicu sa istom temom za naredni četvrtak, 6. novembar.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi