Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Međunarodna federacija novinara podržala UNS i pozvala Vladu da povuče predložene izmene Zakona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 08. 2009.

Međunarodna federacija novinara podržala UNS i pozvala Vladu da povuče predložene izmene Zakona


Predsednik Međunarodne federacije novinara Džim Bumela poslao je danas pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović i ministru kulture Nebojši Bradiću u kojem je podržao zahtev UNS-a i zatražio da Vlada povuče predložene izmene Zakona o informisanju jer krše evropske principe slobode štampe.
Prevedeno pismo objavljujemo u celosti.

Vaša Ekselencijo,

Obraćam Vam se kako bih izrazio veliku zabrinutost Međunarodne federacije novinara i njegovih 120 podružnica, koje predstavljaju 600.000 novinara širom sveta, za odluku Vaše Vlade da podnese Narodnoj skupštini nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.
Zabrinuti smo, takođe, za žurbu Vlade Srbije da se ove izmene i dopune Zakona usvoje na vanrednoj sednici Skupštine, bez bilo kakve prethodne javne debate ili čak konsultacija sa medijskim udruženjima, novinarima i/ili stručnjacima.
Pridružujemo se našoj podružnici, Udruženju novinara Srbije, u pozivu poslanicima Narodne skupštine Srbije da odbace ove zakonske predloge. Izmene i dopune Članova 14., 16., 92., 93. i 95. očigledno nisu u skladu sa evropskim standardima ili sa Ustavom Srbije, i ozbiljno bi ograničile slobodu izražavanja u Srbiji.

Smatramo da predložene drastične novčane kazne, koje bi omogućile Vašoj Vladi da vrlo brzo zatvori javna glasila, nisu u skladu sa pravnim sistemom Srbije. Ove visoke novčane kazne nesumnjivo će nametnuti ogromno ograničenje slobode štampe i dovesti do gušenja medija i samocenzure. Protivimo se da registar javnih glasila bude predmet državne kontrole, kao i visokim novčanim kaznama koje su predviđene u slučaju neregistrovanja, što će samo voditi stečaju javnih glasila. Predlog o zatvaranju javnih glasila zbog nelikvidnosti u trajanju od 90 nepovezanih dana, ograničiće, takođe, slobodu štampe.
Prema temeljnoj analizi nezavisnih pravnih stručnjaka, novčane kazne protiv izdavača bile bi, ovim izmenama i dopunama Zakona, veoma uvećane, bez dovoljno smernica ili standarda, i one nisu u skladu sa sa srpskim i međunarodnim normama kojima se naglašava suštinska važnost slobodne i energične štampe.
Oni su zaključili, takođe, da zahtevi registracije i novčane kazne ne zadovoljavaju najvažniji uslov Člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima – da bilo koje mere moraju da budu “neophodne u demokratskom društvu” – i njima se ne postižu ciljevi koje Član 10. smatra legitimnim.
Oni zaključuju da “stvaranjem registra kojeg će karakterisati nametnuta kontrola javnih glasila i koji nije dovoljno nezavistan od države, zatim izostavljanjem bilo kakvih smernica u vezi detalja koji se odnose na sprovođenje zakona i određivanje kazni i ne pružajući, pri tom, bilo kakvo uverljivo obrazloženje za takvo postupanje, izmene i dopune zakona se neopravdano i nepotrebno upliću u medijsko pravo slobode izražavanja.”
Pozivamo Vašu Vladu da povuče ovaj Predlog izmena i dopuna pošto oni očito krše evropske principe slobode štampe.
S poštovanjem,

Jim Boumelha
Predsednik
Međunarodna federacija novinara

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi