Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako su novinari Budimir i Živojin spasili čast kosovske policije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 09. 2014.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Kako su novinari Budimir i Živojin spasili čast kosovske policije

Novinari Živojin Rakočević i Budimir Ničić mogli su biti na kratko zatečeni, tužni i ljuti, kada su saznali da je ponovo srušena ploča sa mesta gde su nestali novinari. Zatečenost je kratka zato što ovo nije prvi put, tuga jer ljudi nemaju solidarnost sa ljudima, a bes jer nadležni ne rade svoj posao. Treću godinu za redom vandali čupaju, odnose gvozdenu konstrukciju zalivenu u betonu. Na ploči koju Udruženje novinara Srbije i Društvo no ivinara Kosova i Metohije postavljaju svakog 21. avgusta, kada je nestala novinarska ekipa Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić piše na srpskom i albanskom jeziku “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”.

Živojin i Budimir, novinari Politike i Glasa Amerike, ne samo da su bili deo medijskih ekipa koje su se tog avgustovskog dana našle na mestu nestanka, već su obezbedili, doneli vodu, šljunak, cement, otkopali rupu, postavili i cementirali dve šipke koje nose tablu sa natpisom koji podseća da su tu nestali ljudi.

 

Mesto je sablasno. Neko bi rekao da je to prelep krajolik. ispod puta koji vodi ka Orahovcu. Nekih dva, tri kilometra od Velike Hoče. Nigde ničega.
Greškom Slavuj i Perenić skrenuli su u oblast koju je 1998. godine kontrolisala OVK. Od tada ih nema.

Odmah pošto su saznali da na mestu obeležja zjapi rupa, Živojin i Budimir, krenuli su da urade novinarske priče. 

Na mestu obeležja zatekli su rupu. Ni traga od policije. Nigde nikoga. Videli su da je obeležje iščupala neka mašina i nastavila da ga vuče. Novinari su pratili trag i blizu, na svoje iznenađenje, pronašli bačenu ploču.

"Na 20 metara od rupe prvo smo naišli na prošlogodišnju betonsku konstrukciju. Pomislili smo da je moguće da je i ploča tu negde i na 10 do 15 metara dalje, u grmu, nedaleko od smetlšta, pronašli smo bačenu tablu koju smo ove godine postavili", kaže za UNS Budimir, koji je od ove godine i predsednik Društva novinara KiM, UNS-ovog ogranka.

Jasno je bilo da kosovska policija nije postupala po prošlogodišnjoj prijavi kada je takođe ploča nestalim novinarima nasilno odneta. Da jesu, našli bi bar ovo što su novinari pronašli. Možda i mnogo više jer su obučeni, imaju opremu i svoje metode, a to im je i posao.

Zapravo, policija bi lako mogla da utvrdi ko su vandali kojima smeta ploča nestalih ljudi, koja ne ugrožava ničiju imovinu, putni pravac, bilo šta. Onaj ko ne traži da je ruši ne bi je ni našao.

Budimir i Živojin su policiji otkrili gde se nalazi nestala ploča nestalim novinarima.

Otkinuto obeležje koje su novinari pronašli sada je u rukama policije. Na osnovu otisaka sada treba samo da pronađu vandale makar od ove godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi