Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Da li će iko odgovarati za nestanak i ubistva novinara na KiM?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 08. 2014.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Da li će iko odgovarati za nestanak i ubistva novinara na KiM?

Od nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića sutra se navršava 16 godina, a njihova sudbina još uvek je nepoznata. Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Slavuj i Perenić dvojica su od sedam novinara i medijskih radnika srpskih medija ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. godine. Osim njih, kao ubijeni ili nestali vode se i Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović, Marjan Melonaši, Momir Stokuća i Mile Buljević.

 

Ljubomir Knežević bio je novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike". Nestao je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna. Kneževićevo telo nije pronađeno, a u Beloj knjizi Vlade Republike Srbije, pod naslovom "Albanski terorizam i organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji", objavljenoj septembra 2003. godine, kao osumnjičeni za njegov nestanak pominje se Bekim (Veselj) Šuti, zvani "Niku", rođen 1. maja 1976. godine u selu Ošljane, opština Vučitrn. U Beloj knjizi stoji da je Šuti bio komandant specijalne jedinice OVK pri operativnoj zoni Šalja i da je ova jedinica početkom maja 1999. godine otela Ljubomira Kneževića, odvela u štab koji se nalazio u selu Ošljane, mučila, a zatim ubila. U odluci Savetodavne komisije za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama koja je nedavno dostavljena sinu Ljubomira Kneževića Goranu, između ostalog, stoji da „Unmik treba od Euleksa da traži nastavljanje krivične istrage zbog nestanka novinara Ljubomira Kneževića u Vučitrnu 6. maja 1999, ali i javno prizna odgovornost u vezi sa svojim propustom da adekvatno istraži ovaj nestanak“.

Aleksandar Simović bio je novinar i prevodilac. Nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo. Porodica se žalila Savetodavnoj komisiji za ljudska prava pri Ujedinjem nacijama 2009. Godine zbog „propuštanja da istraži otmicu i ubistvo“. Žalba je usvojena i postupak je u toku.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine. Prema podacima porodice, posle polučasovne emisije koja je trajala od 13.30 do 14 sati, ušao je u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag.

Momir Stokuća, fotoreporter i fotograf, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine. Kao fotoreporter sarađivao je sa listom "Politika". Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi.

Mile Buljević bio je radnik RTV Priština. Poslednji put je viđen 25. juna 1999. nedaleko od izbegličkog centra u Prištini. Podatke o njemu UNS je dobio iz izveštaja Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Prema izjavama očevidaca Mila Buljevića su na putu ka izbegličkom centru zaustavile nepoznate osobe, a potom su ga pripadnici OVK zajedno sa još jednim čovekom koji se tu zatekao, naterali da uđe u džip i odvezli se u nepoznatom pravcu. Od tada se ovom radniku RTV Priština gubi svaki trag.

U izveštaju Komisije UN za ljudska prava koji je UNS dobio, navodi se da je porodica odmah prijavila nestanak nadležnima, ali da niko od odgovornih nije reagovao.  Odluka komisije je da otmica Mila Buljevića nikada nije istraživana i njena preporuka Euleksu je da se ovaj slučaj ponovo istraži. Komisija je navela da je u ovom slučaju nastavljeno ozbiljno kršenje ljudskih prava žrtve i srodnika, pre svega prava na utvrđivanje činjenica i zatražila od Unmika da se izvini porodici Mila Buljevića. 

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce na istoku Kosova. Na njega je u selu nadomak Gnjilana pucano iz vozila u pokretu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi