Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Za mesec dana od gostovanja na RTS-u život mi se potpuno promenio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 05. 2014.

Za mesec dana od gostovanja na RTS-u život mi se potpuno promenio

Novinar Srđan Škoro potpisao je danas ponudu generalnog direktora Kompanije „Novosti“ Ratka Dmitrovića da pređe u list „Sport“ na mesto pomoćnika odgovornog urednika. Učinio je to nevoljno, jer bi odbijanje prelaska na novo radno mesto značilo gubitak posla.


Prelazak na novi posao, iako do sada nikad nije radio kao sportski novinar, prihvatio je tačno mesec dana od gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

-Jednom nogom sam na ulici. Mesec dana od mog gostovanja na RTS-u život mi se potpuno promenio. Stručna i druga javnost su na mojoj strani, ali šta imate od toga. Niko ne sme da me pozove na saradnju. Nemam gde da odem. Standardi u ovoj profesiji su bitni i nastaviću da se borim protiv cenzure i autocenzure. Za pravo da slobodni ljudi, pa i novinari, imaju mogućnost da iznose svoje mišljenje javno i da zbog toga ne smeju snositi posledice koje trenutno snosim – kaže za UNS Škoro.

Škoro je odlučio da iskoristi pravo da pred sudom osporava zakonitost premeštaja na novo radno mesto.

Mesto pomoćnika urednika „Sporta“  i  aneks ugovora o radu ponuđeni su mu 19. maja, čemu je prethodila usmena smena sa mesta šefa deska „Večernjih novosti“, a u svom izjašnjenju koje je danas dostavio Kompaniji „Novosti“ naveo je da smatra da se radi o nezakonitom premeštaju. 

U svom izjašnjenju Škoro je naveo da nije upoznat sa konkretnim razlozima za premeštaj jer se uopšteno navodi  da se to čini „ zbog potreba procesa i organizacije rada“.

Škoro je takođe naveo da je uveren da premeštaj nije zasnovan na objektivnim potrebama i opravdanim razlozima i da predstavlja kaznu za njegov istup u javnosti i izneto mišljenje, što je u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama koje štite slobodu mišljenja i govora, ali i član 6. Kolektivnog ugovora.

“Ako nisam ispunio očekivanja na odgovornim poslovima šefa deska, zašto me i dalje raspoređuje na odgovorne poslove u listu ‘Sport’ i pruža priliku da ponovo loše radim poslove koje nikad ranije nisam radio, u listu koji je pred gašenjem, za platu koja je niža od novinarske plate u listu ‘Večernje novosti’?’”, stoji u Škorovom izjašnjenju.

Povezane vesti: 

Ratko Dmitrović: Umesto odgovora Srđanu Škoru

Škorov odgovor Dmitroviću: Odbrana profesije odgovor prošlosti

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

28.05.

2014.

cepidlakaanonymous [neregistrovani] u 21:10

trziste

da je u srbiji trziste za novinare bar donekle izazovno i otvoreno, u pravom smislu, za srdjana skoru bi se interesovale bar dve redakcije i mogao bi da bira u kojoj ce da radi, a ne da prihvati ono sto se glodur novosti smilovao da ponudi.naravno, ni jednoj redakciji na pamet ne pada da primi na svoj platni spisak coveka koji mislim sopstvenom glavom, a jos to hoce i da objavi u medijima. sto kaze onaj slagvort iz nekadasnje kultne serije lole djukica "i ja volim pozoriste, ali ne u svojoj kuci"...drugacije nije mogao da prodje ni a. timofejev u studiju b, i pored slogana"...gledam, nedam", jer takodje, kako izrfeka kaze "jace selo od svatova", ko sta pita novinare, bice kako gazda kaze...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi