Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari i mediji kao humanitarci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 05. 2014.

Novinari i mediji kao humanitarci

Novinarska udruženja, mediji i njihove fondacije ovih dana pokrenuli su više humanitarnih akcija kako bi pomogli ne samo kolegama nego i građanima ugroženim u poplavama koje su pogodile Srbiju.

Novinari i tviteraši u akciji „Humanost na delu“ podelili blizu 20 tona pomoći

Akcija „Humanost na delu“ ušla je u osmi dan i dala neočekivane rezultate.

Udruženje novinara Srbije i tviteraši, među kojima su i novinari, prikupili su i podelili više od  20 tona raznovrsne pomoći.  

Akcija ima za cilj da se tražena pomoć  što brže dostavi najugruženima, a posebno se vodi računa da budu pokrivena mesta van Beograda.

Do sada je pomoć poslata u Smederevsku Palanku, Krupanj, Lazarevac, Valjevo, Velike Crnjene, Mionicu, Kraljevo, Paraćin, Trstenik, Ljig, Ljuboviju, Poljane Mislođin, Lajkovac zatim za Doboj, do heliodroma u Dobanovcima  odakle se helikopterima dostavlja osobama koje se nisu evakuisale. Pomoć je podeljena i po kolektivnim centrima u Beogradu, ali i odnesena u domaćinstva u Bariču i Zabrežju.

Akciji „Humanost na delu“ do sada se odazvalo više od 400 pojedinaca i firmi.

Među novinarima koji su donosili pomoć bilo je i onih koji su je razvozili. Kolege Irina Ivić, Nenad Zorić i Vladimir Jelić bili su dobrovoljci koji su razvozili pomoć u Barič i Smederevsku Palanku.

 

Donacija lista "Danas" za novinare

Dan Graf DOO izdavač lista "Danas" doneo je odluku da uplati 40.000 dinara Fondaciji za pomoć novinarima i medijima Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Sva sredstva iz ove fondacije NUNS-a biće preusmerena za pomoć novinarima i njihovim porodicama koji su bili pogođeni poplavama.

Ovoj akciji NUNS-a priključili su se i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. NUNS ujedno prikuplja i podatke o stradalim novinarima i njihovim porodicama u poplavljenim gradovima i opštinama Obrenovcu, Ljigu, Petrovcu na Mlavi, Ubu, Banji Koviljači, Bajinoj Bašti, Šapcu, Kostolcu

 

TV Prva i Blic fondacija u akciji “Poziv koji pomaže”

„Blic fondacija“ i TV „Prva“ večeras organizuju humanitarnu emisiju „Pozovi, pomozi“ (20.15, TV „Prva“), a sav prikupljen novac od telefonskih poziva namenjen je najugroženijima od poplava. Njihovom pozivu se odazvalo više od 100 javnih ličnosti iz sveta umetnosti, sporta, politike i oni će dežurati pored telefonskih linija koje će biti otvorene za sve koji žele da pomognu najugroženije.

Domaćin večerašnje emisije „Pozovi, pomozi“ je Ivan Ivanović koji poziva sve ljude da pomognu dodajući da je to jedino važno u ovom trenutku

Pored telefona večeras će, između ostalih, dežurati i Vojin Ćetković i njegova supruga Sloboda Mićalović, Rambo Amadeus, Nenad Peruničić, Radoš Bajić, Nenad Zimonjić, Tanja Bošković, Vlade Divac, Ivan Tasovac, Dr Nele Karajlić

 

Akcija RTS TELETON –Za poplavljenu Srbiju

Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, u nedelju 25. maja organizuje nacionalnu dobrotvornu akciju, TV program – Teleton - za poplavljenu Srbiju. U toku TV programa RTS Teleton - za poplavljenu Srbiju ugledne ličnosti političkog i javnog života Srbije odgovaraće na telefonske pozive gledalaca, a svaki poziv biće direktna donacija.

Donacije su moguće i putem jedinstvenog SMS broja 1003, koji je obezbedila Vlada Republike Srbije za sve tri mreže mobilnih operatora.

 

Fond B92 i Festival MAD sav prihod od ulaznica daju nastradalima u poplavama

Festival Mad in Belgrade i Fond B92 u zajedničkoj humanitarnoj akciji omogućili su slobodan ulaz na oba festivalska dana u periodu od 12 do 18 časova, svima koji doniraju paket pelena.

Sav prihod od ulaznica za prvi dan festival biće uplaćen za pomoć nastradalim u poplavama. Ulaznice po promotivnoj ceni od 1.200 dinara za jednodnevnu i 2.000 dinara za dvodnevnu ulaznicu su u prodaji na svim prodajnim mestima Eventima u Srbiji i regionu, saopštio je B92.


Besplatna reklama na SOS kanalu za donatore nastradalima u poplavama

Rukovodstvo televizije SOS kanal odlučilo je da besplatno emituje reklame svih državnih i privatnih firmi koje na račun Vlade Srbije uplate donaciju kao pomoć ugroženima i u poplavama, i to u vrednosti iznosa donacije.

"Svi radnici ove medijske kuće odvojili su po jednu dnevnicu i uplatili je kao pomoć na račun Vlade Srbije", navodi vlasnik SOS kanala Dragiša Kovačević.

 

Samostalni sindikat RTS pomaže članove

Odbor Sindikata RTS-a odlučio je da dodeli pomoć od 20 hiljada dinara svim onim članovima čije kuće su u ovim poplavama uništene.

Samostalni sindikat RTS-a apeluje na rukovodstvo kuće da omogući zaposlenima čija imovina je oštećena u poplavama, da odsustvuju s posla kako bi sanirali štetu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi