Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Latinki Perović statueta „Pera Todorović“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 05. 2014.

Izvor: UNS

Latinki Perović statueta „Pera Todorović“

Na manifestaciji „Dani Pere Todorovića“ koja se tradicionalno održava u Smederevskoj Palanci povodom godišnjice rođenja poznatog srpskog novinara i pisca, istoričarki Latinki Perović dodeljena je statueta „Pera Todorović“.

Nagradu Zavičajnog društva „Vidovača“ Latinki Perović uručio je predsednik „Vidovače“ Miodrag Zagorčić kao priznanje za višedecenijsko istraživanje stvaralaštva Pere Todorovića.

Na skupu u Smederevskoj Palanci promovisan je i zbornik naučnih radova o političkim idejama i književno-publicističkom delu Pere Todorovića „Pera Todorović- Novi (p)ogledi“. Priređivačima zbornika dr Vesni Matović i dr Branku Zlatković uručene su plakete „Pera Todorović“.

Učenicima osnovnih i srednjih škola uručene su nagrade na konkursu posvećenom delu Pere Todorovića. U kategoriji osnovnih škola, nagrade su dobili Jelena Mitrović, Anastasija Vasiljević i David Stanković, a u kategoriji srednjih škola Milan Miloradović, Lazar Lukić i Julija Milutinović.

Pera Todorović (1852-1907) bio je srpski novinar i književnik i drugi predsednik Udruženja novinara Srbije. Izdavao je i uređivao mnoge listove među kojima i „Male novine“ koje su bile najtiražniji dnevni list u Srbiji toga doba. Autor je značajnih proznih dela od kojih je najpoznatiji „Dnevnik jednog dobrovoljca“, nastao od njegovih ratnih beleški.

UNS, zajedno sa Skupštinom opštine Smederevska Palanka i Zavičajim društvom „Vidovača’’, od 2008. godine vodi akciju izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića u Vodicama, rodnom mestu srpskog novinara i književnika.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

15.05.

2014.

Živorad Stevanović [neregistrovani] u 15:08

LATINKA

Sećam se tih vremena! Latinka! Ama dodelio bih joj sve moguće statuete, pod "uslovom" da zaboravi senke i siluete. Latinka! Budi nam živa, zdrava i vesela! Cenim Te, poštujem i naravno volim! Tebi i tvojoj familiji najlepše želje!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi