Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Proglas povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 05. 2014.

Proglas povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, 3. maja, akcijom PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE Udruženje novinara Srbije objavljuje P R O G L A S. Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju P R O G L A S ili ga objave na ekranima, da u onlajn i štampanim medijima objave P R O G L A S

P R O G L A S

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je  danas. Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja. Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha. 

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri. Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri a 44 procenta samocenzuri.  U velikoj meri cenzuri je izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 procenata.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.  

Udruženje novinara Srbije (UNS) zato zahteva:

- da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje (najmanje u visini dva odsto budžeta lokalnih samouprava). 

- da parlament izmenom Zakona o privatizaciji omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrednosti. UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

- da Vlada Srbije na dnevni red konačno stavi izveštaj  Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

- da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija.

- da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi