Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zoran Božinovski stupio u štrajk glađu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 04. 2014.

Izvor: UNS

Zoran Božinovski stupio u štrajk glađu

Makedonski novinar Zoran Božinovski stupio je juče ujutru u štrajk glađu, potvrdio je za UNS njegov advokat Goran Petronijević. Kako navodi Petronijević, Božinovski je odlučio da prestane da uzima hranu i vodu zbog Rešenja Višeg suda u Novom Sadu o ispunjenosti uslova za njegovu ekstradiciju Makedoniji.

 

„Nešto vrlo čudno se dešava u Višem sudu u Novom Sadu. Pre mesec dana ovaj sud je prvo doneo Rešenje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju Božinovskog koje je nakon naše žalbe Apelacioni sud u Novom sadu odlukom ukinuo. Isti taj dan Viši sud je ekspresno ponovo doneo isto Rešenje, ne uzimajući u obzir odluku Apelacionog suda“, kaže Petronijević za UNS i dodaje da je „Apelacioni sud ukinuo rešenje i o produžetku pritvora Božinovskom, ali se Viši sud i na to oglušio“.

„Danas je supruga otišla u posetu Božinovskom i sada čekamo informacije u kakvom je stanju. Prilikom ovako rigoroznog štrajka ozbiljni problemi nastaju već posle 48 sati, a on štrajkuje već više od 30 sati. Rekao je da smatra da je dao dovoljno šanse pravnom sistemu da reši ovaj slučaj i da mu sada ništa drugo ne preostaje jer ekstradicija Makedoniji za njega znači smrt“, zaključuje Petronijević.

Zoran Božinovski uhapšen je 7. novembra 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi