Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Penzionisani TANJUG-ovac Novica Andrić posvetio se informisanju gluvih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 04. 2014.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Penzionisani TANJUG-ovac Novica Andrić posvetio se informisanju gluvih

Novinar TANJUG-a u penziji Novica Andrić pre godinu dana pokrenuo je sajt cujemovas.rs.

 

Na sajtu se svakodnevno u saradnji sa agencijom Fonet i njihovim servisom Veb TV uz znakovno prevođenje objavljuju jednominutne vesti za gluve osobe.

Na sajtu se mogu pročitati i uredno ažurirane vesti koje su interesantne gluvima, ali i onima koji su zainteresovani za njihove životne priče.

“Trudimo se ne samo da informišemo gluve, već i da čujuću populaciju informišemo o problemima gluvih“ kaže za UNS kolega Andrić koji nas upoznaje sa najuspešnijim pričama objavljenim na sajtu. Te priče proizvele su društvenu akciju, odnosno reakciju nadležnih.

U januaru je objavljena priča „Za razred je gluv i lud, za Petnicu talentovan“ o Danilu Krstajiću iz Subotice kojeg su vršnjaci maltretirali zbog toga što ne čuje. Priču o ovom momku potom su preneli i drugi mediji, a na sajt su počeli da se javljaju i naši ljudi iz sveta koji su hteli da pomognu. Šampionka tekvondoa Milica Mandić je potom pozvala Danila u svoj klub i pružila mu podršku. 

“Imali smo i priču o bračnom paru gluvih. Animirali smo javnost i nadležne da se besplatno venčaju“, priča Novica podsetivši da Miloš Zamečnik i Danijela Radosavljević nisu mogli da se venčaju u Obrenovcu ukoliko ne plate sudskog tumača za znakovni jezik koji je za svoje usluge tražio 10.000 dinara.

Tu je i priča „Muke gluvih roditelja” posle čijeg je objavljivanja stigla pomoć.

 „Naš sajt je kao mala agencija za gluve osobe. Dobar deo priloga ima tumača znakovnog jezika, a želja nam je da svi prilozi i svaka vest ima tumača“, kaže Novica koji u nevladinoj organizaciji "Čujemo vas" i na sajtu radi sa još jednom novinarkom, snimateljem i tumačem za znakovni jezik.

Poslednja akcija odnosila se na snimanje i objavljivanje obuke za korišćenje tvitera, instagrama i o bezbednosti na internetu, gde je tumač za znakovni jezik gluva devojka.

Aktivnosti udruženja građana „Čujemo vas“ do sada su podržali Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo kulture i informisanja, kompanija Microsoft doniranjem softvera i kompanija Simens koja je test sluha prevela na srpski jezik.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi