Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ski sekcija UNS-a učestvovala na svetskom prvenstvu novinara u skijanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 04. 2014.

Autor: Miljan Vitomirović Izvor: UNS

Ski sekcija UNS-a učestvovala na svetskom prvenstvu novinara u skijanju

Na upravo završenom 61. nezvaničnom svetskom prvenstvu u skijanju za novinare, održanom u švajcarskom Šamperiju, Srbiju je predstavljala ski sekcija Udruženja novinara Srbije. Takmičarski tim činili su Nataša Abramović, Bojana Pepić, Miljan Vitomirović, Mirko Milićević i Marko Đurica, a predvodio ih je kapiten Zoran Živkov.

Selo Šamperi i veliki skijaški centar Portes du Soleil u švajcarsko-francuskim Alpima bili su arena za više od 200 novinara skijaša iz 31 zemlje na šezdesetprvom susretu Međunarodnog ski kluba novinara (SCIJ).

Švajcarci su bili izvanredni domaćini, a lepo vreme, 600 kilometara staza sa prirodnim snegom i približno 200 ski liftova upotpunili su skup na kojem su najvažnija bila takmičenja u veleslalomu i nordijskom trčanju.

 

Ni ovog puta reprezentacija Srbije nije razočarala. U ženskoj juniorskoj kategoriji u veleslalomu od 28 takmičarki naša Bojana Pepić zauzela je fantastično 11. mesto, a Nataša Abramović bila je 23. Iako prvi put na uskim nordijskim smučkama, njih dve su se hrabro borile i na 2,5 km staze za trčanje i u konkurenciji 33 juniorke Nataša je bila 23. a Bojana 29. Tako je u kombinaciji Bojana Pepić bila odlična 17. a Nataša Abramović  zauzela vrlo dobro 21. mesto.

I naši juniori su bili bolji u alpskoj nego u nordijskoj disciplini. Najbolji je bio Marko Đurica, 16. od 31 takmičara. Miljan Vitomirović bio je 25. i Mirko Milićević 28. U langlaufu na 5 kilometara Mirko je bio 20. dok su Đurica i Vitomirović završili na 23. odnosno 25. mestu. Tako je u konačnom poretku kombinacije muška ekipa bila više nego dobra: Marko Đurica na 17. a Mirko Milićević i Miljan Vitomirović na 22. i 23. mestu. Kapiten i naš jedini senior Zoran Živkov plasirao se u prvih dvadeset u veleslalomu.

Na 61. susretu razmenjena su iskustva, razgovaralo se o problemima novinarske profesije, predstavljena je budućnost skijanja u uslovima sve manje snega, ali i švajcarski privredni i društveni model koji je našoj delegaciji bio najzanimljiviji s obzirom na krizu u kojoj se Srbija nalazi.

Održano je i čuveno „nacionalno veče“, na kome je svaka zemlja učesnica predstavila deo svoje kulture i gastronomije. Ovo je prilika i da zahvalimo sponzorima našeg tima: Vinariji Čoka, Somboledu i Kompaniji Zlatiborac, kao i Novosadskom sajmu i Beosportu.

Podsećamo da je Međunarodni klub novinara skijaša osnovan 1951. na inicijativu francuskog novinara Žila de la Roka i da je jedna od zemalja osnivača bila i Jugoslavija. Prvo prvenstvo održano je 1955. u francuskom Meribelu, a takmičenje novinara u skijanju održano je i kod nas 1989. godine na Kopaoniku. Naredne godine prvenstvo će biti održano u Španiji, na Pirinejima u Bakeiri.

Foto: Marko Đurica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi