Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kompanija “Novosti” ponovo u državnom vlasništvu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 04. 2014.

Izvor: UNS

Kompanija “Novosti” ponovo u državnom vlasništvu?

Kompanije “Štamparija Borba”, “Novosti” i “Borba” nakon formiranja nove Vlade biće objedinjene u jednu Kompaniju, dogovoreno je na zajedničkoj sednici nadzornih i izvršnih odbora Kompanije “Novosti”, “Štamparije Borba” i predstavnika sindikata obe kompanije. Inicijativu za stvaranje jedinstvenog preduzeća “Kompanija Novosti” pokrenuo je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na sastanku sa generalnim direktorima Kompanije "Novosti", "Štamparije Borba" i predsednikom Nadzornog odbora "Štamparije Borba" održanom 28. marta ove godine.

 

Spajanjem ova tri preduzeća, država bi na osnovu sadašnje vlasničke strukture, postala većinski vlasnik nove kompanije. Kompanija “Borba” je u vlasništvu države, kao i 80 odsto kapitala “Štamparije Borba”, dok je oko 62 odsto kapitala Kompanije “Novosti” u privatnom vlasništvu.

„Na poslednjem sastanku sa prvim potpredsednikom Vlade zaključeno je da je jedini izlaz iz ove situacije pokušaj da se u saradnji sa Ministarstvom finansija dug Kompanije “Novosti” prema “Štampariji Borba” pretvori u državne akcije u “Novostima”. Time bi država postala većinski vlasnik “Novosti”. Zatim bi se formiralo jedinstveno preduzeće Kompanija “Novosti”, koja bi nastala spajanjem Kompanije “Borba”, Komapnije “Novosti” i “Štamparije Borba”, a čiji bi većinski vlasnik bila država. Tako bi nastalo zdravo preduzeće koje bi moglo da se ponudi na tržištu i privatizuje,” rekao je UNS-u Momir Stojanović, predsednik Nadzornog odbora “Štamparije Borba”.

U “Štampariji Borba” naglašavaju i da cilj objedinjavanja preduzeća nije želja da država postane vlasnik medija.

„Ovo ne znači da nam je bio cilj da država postane vlasnik medija, nego da ozdravimo dve firme čije poslovanje nije dobro i da njihovim spajanjem sa „Štamparijom Borba“ stvorimo uslove za zdravu kompaniju koja bi posle, pod komandnom palicom države, bila ponuđena na tržištu. To je proces koji je počeo zahvaljujući zalaganju prvog potpredsednika Vlade da pomogne ozdravljenju ovih kompanija,“ rekao je UNS-u Vladimir Gudurić, direktor „Štamparije Borba“.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović UNS-u je rekao da bi spajanje preduzeća “svakako mnogo značilo Komapniji “Novosti” koja bi kao najveći i najjači list u zemlji po prvi put imala svoju štampariju“.

U ovom slučaju, dodaci „Novosti“ koji se sada štampaju van „Štamparije Borba“ bili bi vraćeni u ovu štampariju.

“Dogovoreno je i da “Štamparija Borba”, zbog zastarelosti tehnologije kupi novu mašinu za štampanje, čime bi se ubuduće, dodaci Kompanije “Novosti” koji se sada štampaju van “Štamparije Borba” štampali tu”, kaže Momir Stojanović. 

Većinski vlasnik Kompanije „Novosti“ Milan Beko nije bio dostupan za komentar.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

03.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 00:07

Nejasno

Da li ste procitali uvodni deo ovog teksta. Molim vas objasnite. Ja nista ne razumem. ko s kim i zasto sklapa sporazum.

Odgovori
sre

02.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:43

Rade


1. Ovakvom vlasnicckom transformacijom osteceni su budzet, tj. gradjani Srbije jer neko mora da plati ogromne dugove Novosti u koje su sabrani rad i sredstva Stamparije, neplaceni doprinosi i porezi po tom osnovu...(preko 12 miliona evra)
2. Zasto vecinski vlasnik Novosti cuti? Nije li to dil sa Vladom Srbije po principu "necemo te hapsiti, a ti se precutno odreci vlasnistva u Novostima" ?
3. Kakva je to logika Dmitrovica po kojoj ce duznik(Novosti) postati vlasniuk poverioca(Stamparije) ? To jos nikad nigde nije bivalo.
4. Tako "osmisljeno" ozdravljenje dve firme u gubitku primenjivo je i na druge velike gubitase(Srbija gas, Simpo....) ali se radi preko dzepa gradjana, tj. budzeta i van je svake ekonomske logike zdrave drzave, a zove se- drzavna pljacka gradjana.
5. Dali se time ostali mediji stavljaju u neravnopravan polozaj, a na velika vrata vraca drzavni intervencuionizam ?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi