Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Peticija zvaničnicima EU – Odbranite naše pravo da infomišemo javnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 03. 2014.

Izvor: UNS

Peticija zvaničnicima EU – Odbranite naše pravo da infomišemo javnost

Evropska federacija novinara (EFJ) zajedno sa Evropskim udruženjem izdavača poziva novinare i medijske radnike da potpišu peticiju “Odbranite naše pravo da informišemo javnost”.

 

Peticijom se želi izvršiti pritisak na odgovorne u institucijama EU kako bi se obezbedilo da novinari budu izuzeti u najnovijim izmenama Zakona o zaštiti podataka.

“Sadašnji predlog bi ograničio mogućnost da novinari rade u javnom interesu i ostvaruju svoju demokratsku misiju u pogledu mogućnosti istraživanja, izveštavanja, pisanja i objavljivanja sadržaja bez prepreka, kao i da garantuju da će izvor biti adekvatno zaštićen”.

“Kako član 80 EU Zakona o zaštiti podataka utiče na Vaša prava?” postavljeno je pitanje, a organizatori potpisivanja peticije kažu:

Ukoliko se novinari i izdavači eksplicitno ne izostave kada je obrada podataka u pitanju, postoji rizik da:

• Novinari neće moći da obrađuju određene podatke kako bi ih koristili u svojim izveštajima i istraživanjima, iako podaci čine sasatvni deo izveštaja i predstavljaju temu od javnog interesa

• Izdavači neće moći da objave tekstove koji sadrže takve podatke, iako je u interesu javnosti da to učine, i suočiće se sa velikim kaznama ako prekrše pravila

Sledeće nedelje članovi Evropskog parlamenta glasaće o izmenama Zakona.

Peticiju možete potpisati na http://www.change.org/petitions/art80

Potpisi sa tekstom peticije biće poslati predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Hoze Manuel Barozu, predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, svim članovima Evropskog parlamenta, ministrima Evropskog saveta i Evropske komisije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi