Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U četvrtak skup UNS-a: "Ubistva novinara 1991-2001: ratni zločin ili profesionalni hazard?"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 02. 2014.

U četvrtak skup UNS-a: "Ubistva novinara 1991-2001: ratni zločin ili profesionalni hazard?"

Da li je na prostorima bivše Jugoslavije nasilna smrt novinara ratni zločin ili profesionalni hazard? Može li se okončati dve decenije nekažnjivog ubijanja novinara na Balkanu?

Ovo su neka od pitanja koja će se postaviti na tribini

"Ubistva novinara 1991-2001: ratni zločin ili profesionalni hazard?". 

Tribinu organizuje Udruženje novinara Srbije i poziva Vas da dođete sutra, 20. februara, u Pres centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III, s početkom u 12 sati.

U uvodnom delu Dragana Bjelica i Jelena Spasić predstaviće podatke do kojih se došlo u istraživanju ubistava, otmica i nestanka novinara i medijskih radnika srpskih redakcija iz UNS-ovog Dosijea u kojem je evidentirano 37 stradalih. Istražujući za Dosije - ubijeni i nestali novinari 1991-2001, došlo se i do dva nova slučaja o kojima će biti reči.

Da li se posle završetka rata na prostoru BiH i Hrvatske govori o ubijenim i nestalim novinarima, ima li istraga i s kojim rezultatima pitanja su za naše skaype sagovornike Zdenka Duku, predsednika Hrvatskog novinarskog društva,  Mladena Bošnjaka, predsednika Skupštine Društva novinara BiH, Borku Rudić, generalnu sekretarku Udruženja BH novinari i Dragana Jerinića, predsednika Udruženja novinara Republike Srpske.

Na osnovu iskustva vođenja srpske Komisije za istinu o ubistvima novinara pitaćemo Verana Matića, predsednika, mogu li se na isti način rešavati i slučajevi nestalih i ubijenih novinara na prostoru bivše Jugoslavije.

Vodi li srpsko Tužilaštvo za ratne zločine istrage o ubistvima novinara i medijskih radnika i s kojim rezultatima, kao i dokle je stigao postupak protiv NN novinara "zbog krivičnog dela organizovanja i podsticanja genocida i ratnih zločin" pitaćemo Bruna Vekarića, zamenika tužioca i Jasnu Šarčević Janković, koordinatorku za odnose s javnošću.

Advokati Zdenko Tomanović i Gradimir Nalić govoriće o obavezama država za procesuiranje ubistava novinara u oružanim sukobima. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi